Finančni strokovnjak: Prihaja nova recesija

Datum:

Znani poslovnež in finančni svetovalec ameriški sistem zveznih rezerv – FED opozarja pred naraščajočo inflacijo v ZDA in negativnimi učinki na gospodarstvo, ki bi jih ta lahko prinesla. Pri FED-u menijo, da gre le za prehodno stanje, čeprav tako visoki inflaciji nismo bili priča vse od leta 1992 dalje. “Vsak dan vidim dokaze, da inflacija ni prehodna, in me skrbi, da sistem zveznih rezerv pri tem zaostaja,” je dejal v enem izmed intervjujev. Kriza v ZDA bi imela učinke tudi drugod po svetu.

Egipčansko-ameriški poslovnež Mohamed El-Erian napoveduje gospodarsko krizo, saj je prepričan, da ameriški sistem zveznih rezerv FED zaostaja oziroma ne upošteva inflacije. Nasprotno pa voditelji centralnih bank vztrajajo, da se bo nedavni krog inflacije umiril, ko bodo kratkoročna ozka grla oskrbovalne verige odpravljena in bodo podatki za leto 2020 izginili iz primerjav, poroča CNBC.

Vendar je El-Erian prepričan, da se FED pri svojih usmeritvah moti. “Skrbi me glede zgodbe o inflaciji,” je dejal med intervjujem. “Vsak dan vidim dokaze, da inflacija ni prehodna, in zaskrbljen sem, da FED zaostaja in da bo morda moral nadoknaditi. Zgodovina pa vam povzroča neprijetne občutke, če se znajdete v svetu, v katerem FED mora igrati dohitevanje.”

Koronavirus je po celotnem svetu prizadel gospodarstvo. (Foto: Shutterstock)

Če centralna banka res pride v tak položaj, bo morda morala zvišati obrestne mere in zaostriti denarno politiko prej, kot bi si to želela. “V takšnih situacijah običajno končamo z recesijo, saj se ponavadi pritisne na zavoro, namesto da bi počasi umaknili nogo s stopalke za plin,” je pojasnil. El-Erian je tudi opozoril, da se tehnično še vedno nahajamo v gospodarski krizi, ki se je pričela februarja 2020. Kljub temu pa je realni BDP le za odtenek nižji od tistega, ki je bil pred začetkom epidemije oziroma bo celo višji, ko bodo dostopni podatki za drugo četrtletje.

Indeksi cen v ZDA visoko nad povprečjem
Inflacija je v preteklosti že preprečevala gospodarsko rast, indeks cen v združenih državah pa se je maja dvignil celo za 3,4 odstotka, kar je najvišja rast po letu 1992, medtem ko je bila načrtovana inflacija s strani FED-a nekje 2-odstotna. To se je zgodilo po 5-odstotnem zvišanju indeksa cen življenjskih potrebščin in 6,6-odstotnem poskoku indeksa cen proizvajalcev, kar je precej višje od normalnega stanja.

Foto: Pixabay

Toda velik del cenovnih pritiskov se je zgodil na področjih, ki so posebej zaželena za oživitev gospodarstva: cene rabljenih avtomobilov, letalske vozovnice, cene hotelov in podobno. Medtem ko uradniki FED-a menijo, da se bodo ti dejavniki v prihodnjih mesecih umirili, je El-Erian dejal, da ni tako prepričan, tudi če finančnim trgom ni vseeno. “Če bi dejansko pogledali številke inflacije, bi v mislih začeli resno dvomiti, kako prehodna je inflacija,” je dejal El-Erian. “Toda dokler FED meni, da je prehodna, je to pomembno za trge.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...