Finska je 31. članica zveze Nato

Datum:

Finska je z današnjim dnem postala polnopravna 31. članica Nata. Finski predsednik je ob tem zatrdil, da se za njihovo državo začenja novo obdobje.  

Pred sedežem Nata v Bruslju smo danes prvič lahko videli plapolati zastavo Finske. Finska je namreč postala polnopravna članica zavezništva. Predsednik skandinavske države Sauli Niinistö je ob tem dejal, da je za Finsko končano obdobje vojaške nevtralnosti ter se začenja novo. Generalni sekretar Zavezništva Jens Stoltenberg pa je dejal, da je danes zgodovinski dan. Finski predsednik je prepričan, da bo Finska doprinesla h kolektivni varnosti, poroča STA.

Zagotovil je še, da bo Finska zanesljiv partner zveze Nato. “Članstvo ni uperjeno proti nikomur, prav tako ne spreminja temeljev ali ciljev finske zunanje in varnostne politike. Finska je stabilna in predvidljiva nordijska država, ki si prizadeva za mirno reševanje sporov,” je še zatrdil predsednik. Poudaril je tudi pomen vstopa Švedske v zavezništvo, ki pa ji ta korak še ni uspel. Finska si bo še naprej prizadevala, da del Nata postane tudi Švedska.

Pred sedežem Nata v Bruslju je zaplapolala tudi finska zastava. (Foto: epa)

Stoltenberg: “Danes stojimo skupaj kot zavezniki. To pošilja jasno sporočilo, da ima vsak narod pravico, da izbere svojo pot, da Natova vrata ostajajo odprta in da jih nihče ne more zapreti s silo.” Ob zvokih finske himne je bila pred sedežem Nata dvignjena zastava nove članice. Finska je za članstvo zaprosila maja lansko leto skupaj s Švedsko zaradi invazije Vladimirja Putina. Švedski vstop v zavezništvo trenutno zavirata Turčija in Madžarska. Slovenija je vstop nove članice že pozdravila.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroki v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...