Finska je 31. članica zveze Nato

Datum:

Finska je z današnjim dnem postala polnopravna 31. članica Nata. Finski predsednik je ob tem zatrdil, da se za njihovo državo začenja novo obdobje.  

Pred sedežem Nata v Bruslju smo danes prvič lahko videli plapolati zastavo Finske. Finska je namreč postala polnopravna članica zavezništva. Predsednik skandinavske države Sauli Niinistö je ob tem dejal, da je za Finsko končano obdobje vojaške nevtralnosti ter se začenja novo. Generalni sekretar Zavezništva Jens Stoltenberg pa je dejal, da je danes zgodovinski dan. Finski predsednik je prepričan, da bo Finska doprinesla h kolektivni varnosti, poroča STA.

Zagotovil je še, da bo Finska zanesljiv partner zveze Nato. “Članstvo ni uperjeno proti nikomur, prav tako ne spreminja temeljev ali ciljev finske zunanje in varnostne politike. Finska je stabilna in predvidljiva nordijska država, ki si prizadeva za mirno reševanje sporov,” je še zatrdil predsednik. Poudaril je tudi pomen vstopa Švedske v zavezništvo, ki pa ji ta korak še ni uspel. Finska si bo še naprej prizadevala, da del Nata postane tudi Švedska.

Pred sedežem Nata v Bruslju je zaplapolala tudi finska zastava. (Foto: epa)

Stoltenberg: “Danes stojimo skupaj kot zavezniki. To pošilja jasno sporočilo, da ima vsak narod pravico, da izbere svojo pot, da Natova vrata ostajajo odprta in da jih nihče ne more zapreti s silo.” Ob zvokih finske himne je bila pred sedežem Nata dvignjena zastava nove članice. Finska je za članstvo zaprosila maja lansko leto skupaj s Švedsko zaradi invazije Vladimirja Putina. Švedski vstop v zavezništvo trenutno zavirata Turčija in Madžarska. Slovenija je vstop nove članice že pozdravila.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...