Floridsko vrhovno sodišče je sprejelo šesttedensko prepoved splava

Datum:

Vrhovno sodišče na Floridi je utrlo pot za začetek veljavnosti šesttedenske prepovedi splava, vendar bo volivcem omogočeno, da se glede vprašanja izrazijo tudi sami. Referendum o tem vprašanju bi lahko potekal na letošnjih novembrskih volitvah. 

Sodniki so prikimali odločitvi zvezne države, da se splav po 15. tednu nosečnosti prepove. Republikanci pa so že potrdili nov zakon, ki predvideva, da bi bil splav prepovedan že po šestem tednu od zanositve. Je pa sodišče dovolilo referendum o tem vprašanju, ki bo izveden na splošnih novembrskih volitvah, poroča BBC.

Večina Američanov je mnenja, da so na področju splava potrebne vsaj določene omejitve. V ponedeljek so tako sodniki s šest glasovi proti in enemu za odločili v korist uveljavitve zakonodaje. Sodba je tako potrdila obstoječo 15-tedensko prepoved splava na Floridi, ki je bila sprejeta leta 2022.

Je pa pred enim letom republikanski guverner te zvezne države Ron DeSantis podpisal zakon o šesttedenski prepovedi splava, vendar ga nismo mogli uveljaviti, dokler niso bili odpravljeni pravni zapleti glede prepovedi po 15. tednu nosečnosti. Po ponedeljkovi razsodbi pa bo lahko šesttedenska prepoved začela veljati v 30 dneh.

Med skupinami, ki so vložile tožbo za izpodbijanje prepovedi, sta bili tudi organizaciji Planned Parenthood in Ameriška zveza za državljanske svoboščine. V ločeni sodbi v ponedeljek pa je floridsko vrhovno sodišče s 4:3 odločilo, da se glede predlagane ustavne spremembe lahko odloča novembra med splošnimi ameriškimi volitvami. Ustavno spremembo mora sicer potrditi 60 odstotkov volivcev. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...