Ruske oblasti ustavile reševanje trinajstih rudarjev zlata, razglasili so jih za mrtve

Datum:

Lokalne oblasti na daljnem vzhodu Rusije so včeraj ustavile dvotedensko operacijo reševanja trinajstih rudarjev, ujetih globoko pod zemljo v porušenem rudniku zlata, in jih razglasile za mrtve.

Do nesreče, v kateri so rudarji ostali ujeti pod zemljo na globini okoli 125 metrov, je prišlo 18. marca, ko se je v okrožju Zejsk v Amurski regiji, približno 5000 kilometrov vzhodno od Moskve, zrušil del rudnika.

Približno 200 reševalcev je z močnimi črpalkami poskušalo izčrpati vodo, ki je zalila rudnik. To je bil še posebej velik izziv za reševalno operacijo. Ker pa je rudnik še naprej poplavljen in obstaja velika nevarnost, da se več delov rudnika zruši, so v ponedeljek sprejeli odločitev, da prekinejo z reševanjem. V primeru, da bi z reševanjem še nadaljevali v prihodnje, bi to ogrozilo življenja pripadnikov reševalnih služb.

Vzroka za nesrečo niso sporočili
Družba, ki upravlja rudnik, enega največjih v Rusiji, je napovedala, da bo družinam žrtev plačala odškodnino. Zaenkrat še niso sporočili vzroka za nesrečo. Večina rudarskih nesreč v preteklosti je bila posledico kršitev varnostnih pravil, pa poroča Associated Press.

Na začetku tedna življenje izgubil še en rudar
V ponedeljek je življenje izgubil še en rudar, poroča Index. V okviru načrtovane eksplozije, ki je odjeknila približno 338 metrov pod zemljo, je namreč po navedbah tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na regionalno ministrstvo za zdravje, prišlo do zrušitve skale v rudniku železa v osrednji ruski regiji Sverdlovsk.

Po eksploziji je pet rudarjev ostalo ujetih v rudniku. Trije od tistih, ki so jih potegnili na površje, so bili hospitalizirani v resnem stanju.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...