[Foto] Dražgoše – totalitarna manifestacija in razstava skromnih “kočij” levih privatizerjev

Datum:

V nedeljo je potekala 81. obletnica dražgoške bitke. Kot smo navajeni, je proslava postregla z govori, ki napačno interpretirajo zgodovino v skladu z maksimo “zgodovino pišejo zmagovalci”. Manjkala ni niti razstava simbolov totalitarne dediščine Slovenije, v kateri je prevladovala poplava rdečih zvezd, ki so jo udeleženci proslave nosili na značilnih partizanskih čepicah, zastavah, vencih in še kje. Prosto po predsednici državnega zbora niso manjkale niti luksuzne “kočije”, o katerih lahko sleherniki le sanjamo. Proslave so se namreč udeležili nekdanji in trenutni nosilci politične moči, katerim Dražgoše in monopoli, ki so nastali v povojni Sloveniji, predstavljajo neusahljiv vir političnega kapitala. 

Na proslavi v Dražgošah je tako tradicionalno prisostvoval zadnji predsednik Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, novopečena predsednica države Nataša Pirc Musar skupaj s soprogom Alešem Musarjem, vrh stranke Levica, ki so jo predstavljali poslanec Miha Kordiš, minister za delo in družino Luka Mesec in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot vedno se je dogodka udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Med udeleženci se je drenjala tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon iz vrst Socialnih demokratov, formalnih naslednikov komunistov. Svojo udeležbo na prireditvi je obeležila z objavo na socialnih medijih, kjer je ob slikovnem materialu pripisala: “Dražgoše so večne.” 

Kot že rečeno, so včeraj hriboviti svet okoli Dražgoš preplavile rdeče zvezde. Poplavo teh je občasno presekala kakšna slovenska zastava, ki pa je bila sicer med udeleženci v občutni manjšini.

Vihranje jugoslovanske zastave (Foto: Nova24TV)

Kako bi le bila, saj dogodki, ki so se pripetili v Dražgošah, s samostojno Slovenijo nimajo veliko opravka – ne glede na miselno gimnastiko, ki jih želijo na tovrstnih manifestacijah vzpostaviti slavnostni govorniki.

Na prireditvi ni manjkalo malikovalcev lika in dela Josipa Broza Tita. (Foto: Nova24TV)

Prireditve se je udeležila tudi predsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, ki je zadnje dni ponovno polnila naslovnice medijev s svojo ekstravagantno potjo na Dunaj na krovu vladnega letala Falcon. Na slikah jo je bilo opaziti poleg predsednice države Nataše Pirc Musar, ki si je tokrat nadela usnjeno jakno, s katero smo pogosto videvali nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja. Na njeni desni je stal njen strankarski kolega in poslanec Borut Sajovic, ki ga je tokrat doletela čast slavnostnega govornika.

Sajovic je v svojem nagovoru povedal, da so se po njegovem mnenju mrtvi že davno spravili, živi pa se ne rabijo spraviti z nikomer, ker “opravičila za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom ni“.

Nekdanji župan Tržiča med svojim nagovorom (Foto: Nova24TV)

Ob tem je izpustil kolaboracijo s komunizmom, ideologijo, ki je terjala smrt največjega števila zemljanov, saj zbrano občestvo pristašev rdeče zvezde tega verjetno ne bi sprejelo z odobravanjem, pa tudi sicer ne bi pasalo v tradicionalno dražgoško folkloro. Poleg je bil seveda tudi Milan Kučan in vodstvo skrajno leve stranke Levica ter radikalno jedro Gibanja Svoboda, ki ga predstavlja nekdanja “neodvisna” novinarka Mojca Šetinc Pašek. Na fotografiji je viden tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Leva politična smetana, zbrana na enem mestu (Foto: Nova24TV)

Skromne kočije “levih privatizatorjev”
Na dogodku pa tradicionalno niso manjkale skromne “kočije” levih privatizatorjev. Dotična skovanka izvira iz nedavne afere predsednice DZ, ki se je pred slovensko javnostjo vprašala, ali bi morala (namesto s falconom) na Dunaj potovati s kočijo. “Leve privatizatorje” pa je izumila nekdanja kandidatka za predsednico republike Nina Krajnik, ki je opisala notranjo dilemo znotraj leve politike. Ta namreč želi obdržati svoj delavski obraz in retoriko ob hkratnem zavedanju, da so so bili prav oni tisti, ki so razprodali večji del javne lastnine. Povedano drugače, postali so sovražniki, zoper katere se zaklinjajo, o tem pa pričajo tudi simptomi njihovega bogastva.

V Dražgošah avtomobilov višjega ranga ni manjkalo. (Foto: Nova24TV)

Fotografije iz prireditve kažejo tudi na rekrutacijo najmlajših v politične namene. Se lahko potem čudimo, da nimajo niti zapriseženi sodniki potrebne distance do totalitarnih ideologij? Spomnimo se le na znameniti piknik stranke SD, ki se ga je udeležil vrh mariborskega sodstva, ozaljšan z rdečo zvezdo.

Udeleženci, vključno z ministrico za kulturo in poslancem iz vrst Levice, očitno ne vidijo težav z vpletanjem otrok v totalitarno maškarado. (Foto: Nova24TV)

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...