[Foto] Predsednik Pahor in nadškof Alojzij Cvikl na tradicionalnem srečanju v Stični nagovorila zbrane mlade

Datum:

V cistercijanskem samostanu v Stični je danes potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem so se med drugim osredotočali na težavo strahu in negotovosti med mladimi. Mlade sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

“Tukaj pred seboj vidim našo prihodnost in to me navdaja z velikim optimizmom in upanjem,” je v Stični poudaril predsednik Borut Pahor. “Vi boste ustvarjali prihodnost in nihče od nas ne more natančno vedeti, kakšna bo. Ampak od ene stvari je zelo pomembno, kako se bo vse skupaj odvijalo. Od tega, ali se boste poslušali in se boste slišali. Ali boste strpni ali ne; ali se boste spoštovali ali ne,” so njegove besede povzeli v uradu predsednika države.

Foto: STA

“Prosim, poslušajmo se – zlasti zato, ker imamo med seboj različna stališča. Prosim, upoštevajmo se – ker moramo v dialogu priti do nekih skupnih stališč. Prosim, bodimo strpni – ljudje smo različni, a moramo živeti skupaj. To je temelj sožitja,” je poudaril predsednik države na prireditvi, ki poteka tudi pod njegovim častnim pokroviteljstvom. “Mladi ljudje, vam pripada ta prihodnost. Prosim vas, da si jo oblikujete po svojih željah, a vedno v duhu strpnosti in sožitja,” je sklenil svoj nagovor.

Foto: STA

Pahor je ob 40-letnici tradicionalnega srečanja katoliške mladine Slovenije tudi vročil zahvalo predsednika države Stični mladih za dolgoletno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. V imenu Stične mladih jo je prevzela koordinatorka tega vseslovenskega mladinskega srečanja Klara Rogina.

Foto: STA

Na Katoliški mladini, ki pripravlja festival, sicer po besedah njenega direktorja Matevža Mehleta med mladimi opažajo vse več strahu in negotovosti. Oboje je po njegovih besedah na eni strani posledica epidemije, na drugi pa strah mladih, da bodo v družbi zaradi vere zapostavljeni. S festivalom jim želijo sporočiti, da pri tem niso sami, je dejal na torkovi novinarski konferenci. Lani so sicer festival zaradi epidemije izvedli v prilagojeni obliki na 27 krajih po Sloveniji, ker razmere to še dopuščajo, pa letos znova poteka v Stični. So pa zaradi epidemioloških razmer glavno prizorišče prestavili na samostanski travnik.

Pridigal je nadškof Alojzij Cvikl, ki so se mu ob oltarju pridružili sobratje v škofovski službi na čelu s predsednikom SŠK Stanislavom Zoretom“Dragi zbrani, zelo me veseli, da ste zbrali pogum in se v dokaj zapletenih okoliščinah udeležili tega srečanja. Vi spadate med tiste, ki so odgovorili na izziv papeža Frančiška, obuli gojzerje ter vstali z udobnega domačega kavča in se podali na pot. Samo tako, da na izziv odgovorimo s pogumnim korakom, lahko kaj premaknemo in spremenimo. Hvala vam za to pričevanje in pogum,” je povedal nadškof Cvikl.

Nadaljeval je, da mladi v Stični pričujejo za pogum. “Nihče vas ni prisilil, da pridete sem. Niste se ustrašili, niste se potegnili nazaj in ostali doma, ampak ste izbrali pot utrjevanja korakov v hoji za Gospodom. Zato smo danes tukaj, ker verjamemo, da nas tudi danes Gospod vabi na pot skupaj z Njim. Verujemo, da je Bog ljubezen, da je konkreten, ker je tudi ljubezen konkretna, ki želi prodreti v srce in ga osvojiti. To je darujoča ljubezen, ki tudi mene vabi k darovanju. Potrebno je imeti pogum, da sprejmemo to ljubezen, potem se začne pisati novo obdobje v mojem življenju.”

Slovesno somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl. (Foto: posnetek zaslona)

Nadškof Cvikl je mladim še dejal, da ko pridejo težave, ko se znajdemo sami, ko ne moremo računati nase, takrat se pokaže, ali je pod pepelom še kaj žerjavice naše vere. “Sliši se čudno, da ravno v takih trenutkih lahko doživimo Božji obisk, kot so to doživeli učenci na morju. Jezus je učence povabil v čoln, da se z njim prepeljejo na drugo stran. Ni se jim dalo. Bili so utrujeni. Bližal se je večer, obetala se je nevihta in vetrovna noč. A so Jezusa ubogali. To, kar nas preseneti, je, da Jezus apostolov ne pestuje in ne boža. Želi, da so se pripravljeni soočiti tudi s trdoto življenja in s preizkušnjami, kajti tu se pokaže, da je z njimi, da jih ima rad in da niso prepuščeni samemu sebi,” je povedal.

Borut Pahor v Stični (foto: Facebook / Borut Pahor)
Foto: STA

Preverjalo se je izpolnjevanje pogoja PCT
Zaradi ukrepov je bila udeležba na festivalu mogoča le ob izpolnjevanju pogoja PCT, ki ga je na vhodu preverjala varnostna služba. Pogoj je veljal tako za udeležence kot nastopajoče in organizatorje. Na festivalu so sicer vsem, ki pogojev ne izpolnjujejo, omogočili možnost hitrega testiranja ali cepljenja. Zaradi epidemioloških ukrepov so letos po besedah Mehleta pričakovali manj mladih, med dva in tri tisoč, medtem ko se jih je festivala v zadnjih letih v povprečju udeležilo okoli 5000.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...