[Foto] Tradicionalni Vranski karneval ne bo prenehal in bo s takšnim vodstvom še dolgo trajal

Datum:

Na Vranskem je potekal že 58. tradicionalni Vranski pustni karneval. Pustna povorka je, kot vsako leto, potekala po trgu Vransko, na pustno soboto, z začetkom ob 14. uri. Glavno delo je sicer imela pustna vlada generalov Vranarjev, ki je prevzela pustno oblast in pripravila letošnji karneval.

                   

S prevzemom pustne oblasti so Vranarji že prejšnjo nedeljo zapečatili uradne prostore njihove občine, osamili župana Franca Sušnika ter pred njegovo hišo postavili posebno skupino, ker sumijo na begosumnost. Pustni zakoni, sprejeti v štabu Vranarjev, pa veljajo vse do pustnega torka.

Aleksander Reberšek, poveljnik karnevalov, nam je zaupal, da so ves čas šivali obleke, polirali priznanja in orožje ter se pripravljali na boje. Dodal je, da so bili cel teden zelo aktivni in so obiskali vse njihove prijatelje in občine – Spodnjo Savinjsko dolino, Lukovico. Reberšek je še dejal, da so obiskali tudi vse gostinske lokale, kjer so preverjali, če upoštevajo pustni zakonik, če natakarice točijo čez rob in če se držijo vseh pivskih zakonikov, ki jih njihov generalštab predvideva. In niso ugotovili nobene kršitve.

Foto: Nova24TV

Aleksander Reberšek: “Naredili smo zelo veliko reklamo za naš Vranski pustni karneval in temu smo tudi danes priča. Na veliki Vranski pustni karneval, z zelo velikim obiskom, smo v našem generalštabu še posebej ponosni.”

Vranski pustni karneval ima precej dolgo tradicijo
Dolgoletni organizatorji se ne spomnijo točnega datuma. Slikovni viri segajo v leto 1959. Skozi leta so se na Vranskem izoblikovali tradicionalni pustni liki, in sicer pustni generali Vranarji. Ime Vranarji je povezano z vrano, ki je simbol Občine Vransko.

General Vlado Rančigaj, ki je že častni upokojeni general, pa je povedal, kako je sploh nastal zdaj že tradicionalni Vranski pustni karneval. Pred nekaj dnevi je sicer vstopil v 80. leto starosti in še vedno aktivno deluje: “Od 1959 leta sem vodja karnevala. Spodbudila me je vaška šegavost.” Dejal je, da se je vse začelo z nekaj veseljaki in tako se je to stopnjevalo. “Ne vem, kako se je rodila ideja, da smo osrednji lik generali. Ampak, začelo se je z neko vojaško skupino.” Rančigaj je še povedal, da imajo okoli 30 uniformiranih generalov.

Foto: Nova24TV

General Vlado Rančigaj: “V generalski penziji se počutim strašansko lepo in vsakič, ko vidim na Vranskem kolone srečnih ljudi, sem v duši vesel in mi je toplo. Verjamem, da so drugi karnevali bogatejši. Ampak, nekaj sem pa prepričan – na Vranskem karneval ne bo prenehal z delovanjem in bo pod takšnim vodstvom še dolgo trajal.”

Na največjem pustnem karnevalu v Spodnji Savinjski dolini pa so pripravili tudi nagrade. Izvirne maske so prejele nagrade v skupni višini 1.100 evrov. Kasneje je bila tudi zabava s skupino Veseli Savinjčani.

Vranski pustni karneval je največji karneval v Spodnji Savinjski dolini. Tradicionalno je postalo tudi sodelovanje z drugimi slovenskimi kraji, ki organizirajo karneval. Tako se na Vranskem vsako leto predstavijo Rokovnjači iz Lukovice, ptujski kurenti, Boj se ga iz Mozirja, Striček Pustne sekcije Vir in ostale skupine iz Savinjske doline, Zasavja in Tuhinjske doline ter godbe na pihala.

Pustna delegacija na Vranskem je tako tudi letos pozdravila pomlad. Že po tradiciji pa bodo obiskali tudi prijatelje na Viru, kjer se bo pustni karneval prav tako začel ob 14. uri.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...