Franc Kangler: Radikalna KUL izključuje vse, to ni prihodnost Slovenije

Datum:

Nekdanji mariborski župan, poslanec in zdaj državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je bil gost v oddaji Ena na ena pri Urošu Slaku, kjer sta spregovorila o njegovem županovanju, delu na ministrstvu, sodelovanju z vlado in njegovi vključitvi v gibanje Povežimo Slovenijo. Kangler opaža, da s trenutno vlado dobro sodeluje, medtem pa o KUL-u meni, da njihovo izključevanje Janeza Janše ni prihodnost Slovenije. 

Državni sekretar Franc Kangler je bil eden najbolj znanih županov, ki so ga odnesli radarji. V Ljubljani je kot poslanec goreče zagovarjal Štajersko in Maribor, v prestolnici takrat niso prav dobro vedeli, kaj naj si o njem mislijo. Mariborčani so ga do postavitve radarjev oboževali, bil je nekakšen “ljubljanski antipod”. Na zadnjih volitvah mu je skorajda uspela vrnitev, saj ga je sedanji župan Arsenovič premagal šele v drugem krogu. Kanglerja so tudi zaznamovali sodni postopki, ki so na koncu odločili v njegovo korist. Sedaj je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve pri ministru Alešu Hojsu.

Z Urošem Slakom je Kangler pričel pogovor  o radarjih, zaradi katerih se je Kanglerju zgodila vstaja v Mariboru. Ti so pred zdaj že skoraj desetletjem Mariborčane pognali na ulice in Kanglerju spodmaknili županski stolček. “Po mojem bi šlo za politično odgovornost v tistem delu, da nismo znali skomunicirati javnosti, kako in na kakšen način bodo ti radarji delovali,” je pojasnil, kako vidi takratno situacijo.

Foto: Facebook

Kangler je leta 2016 ustanovil svojo stranko, potem ko mu je stranka SLS z Radovanom Žerjavom na čelu obrnila hrbet. Stališče Janeza Podobnika je takrat bilo, da stranka naj ne potegne nobenih potez in poudarja, da se je Kanglerju zgodila krivica, saj so ga zapustili v najhujših časih. “Videlo se je, da ga je to človeško zelo prizadelo in je to tudi pokazal,” je pojasnil Podobnik. Kangler tudi meni, da je bil tudi deležen drugačnega ravnanja zaradi radarjev, kakor ljubljanski župan Zoran Janković, ki je po njegovem mnenju v službi globoke države in uživa veliko medijsko podporo. “Očitno so nekateri vplivi tako močni, da za nekatere veljajo pravila, za druge pa ne.

V Sloveniji bi morali globoko zaorati ledino v pravosodju
O tem, da so imela sodišča dvojna merila, ko so obravnavala njega in Jankovića, ne dvomi. “Zagotovo. Če si gospod Janković upa na televiziji, na hrvaški televiziji izreči, da dokler bo on proti Janezu Janši, se mu ne bo treba bati slovenskih sodišč, potem pa se to tudi izkaže, potem je to veliko vprašanje za vse, od predsednika vrhovnega sodišča navzdol. Ampak o tem ne bom presojal jaz kot politik, mislim pa, da bi morali v Sloveniji globoko zaorati ledino v pravosodju, v procesna dejanja na sodiščih, ne glede na primere, ki jih imamo v Sloveniji, in zagotoviti po vzoru vzhodnoevropske demokracije takšno zakonodajo, da bodo ljudje našli pravico in resnico na sodišču,” je dejal. Sam ne poudarja, da je žrtev sodnih postopkov, temveč govori o sistemu, ki to dopušča. “Da meni reče sodnik, Kangler dela na kmetiji, predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politiko, mora v zapor. Kakšna ocena je to? Sodnik to izreče pred novinarji. 7. 7. 2014. Ne bom nikoli tega datuma pozabil.”  

Zoran Janković (Foto: Zajetje zaslona)

S trditvijo, da kazenske ovadbe, vložene proti njemu, vendarle kažejo, da je hodil po robu, saj je bila večina dokazov na sodišču iztrošena zaradi procesnih napak, se ne strinja. Še vedno je namreč prepričan, da je žrtev maščevanja preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je zanj odrejal prisluhe. “Tako kot vsi politiki niso, tudi vsi sodniki niso pošteni,” je dejal in spomnil, da se Žirovnik iz postopkov proti njemu kljub dolgoletnemu sporu ni izločil. Sodnikovo nenaklonjenost je povezal s svojim članstvom v parlamentarni Komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. “Veste zakaj? Ker on je hodil na komisije. Zraven direktorja. Njim sem jaz pa Moge pa Jerovšek dokazal, da so delali po robu nezakonito. Da so imeli agenta, ki so mu v čevelj vgradili sledilno napravo in da so bili vpleteni v tatvino orožja v postojnski kasarni oziroma v Pivki,” je obrazložil.

Okrožni sodnik, nekdanji uslužbenec SDV in Sove Janez Žirovnik. (Foto: STA)

Med krizo pa so mu ob strani njegovi sokrajani iz Dupleka, ki ga imajo za preprostega človeka in kmeta. Kangler pa še vedno meni, da so mu Mariborčani naklonjeni. “Ta krivica ga je na nek način še bolj ojeklenila in postaja še boljši,” meni Podobnik. Oziroma, da, kot je dejal Kangler, skoraj vsak drugi ceni njegovo delo in ga spoštuje. V to so ga prepričali volilni rezultati. Dvakrat je postal župan, enkrat je bil izvoljen v prvem krogu, na zadnjih volitvah pa je moral Saši Arsenoviču premoč priznati šele v drugem. “Tudi zdaj, ko zahajam v Maribor, me nagovarjajo, naj se vrnem, ampak ne razmišljam o tem.”

Spremembe v Policiji je predlagal že prejšnji notranji minister Poklukar
Na očitke o tem, da skupaj z notranjim ministrom Alešem Hojsem vpliva na avtonomnost policije, je Kangler dogovoril, da je policija avtonomna. Ampak žalostno je to, da to ni krivda niti SDS, ne gospoda Hojsa ali Kanglerja kot državnega sekretarja, to so nekateri sindikati zahtevali že pred desetimi leti in gospa Bobnarjeva in tudi bivši minister z dopisi, to je vse bilo dokazano. Mi smo samo temu sledili in je tudi prav, da pride do reelekcije, da ni en komandir na enem delovnem mestu 10 ali pa 15 let,” je odgovoril. Direktor, ki ga je imenovala ta vlada, bo imenoval nove šefe policijskih postaj, Kangler pri tem opozori, da takrat nihče ni tega javno izpostavljal, ko sta to hotela storiti Bobnarjeva in Poklukar. “To je bil njihov predlog, ampak niso tega naredili.”

Marjan Šarec, Boštjan Poklukar in Tatjana Bobnar. (Foto: STA)

Podobnik Kanglerja vidi v poslanskih klopeh, Kanglerjeve misli pa so usmerjene na naslednje državnozborske volitve. S pozicijo na poslanskem stolčku bi lahko nastopil s političnim gibanjem “Povežimo Slovenijo”, ki je nastal kot tretji sredinski steber v slovenski politiki. V gibanju Povežimo Slovenijo se v enotno listo združujejo SLS, njegova Nova ljudska stranka, SMC, GAS (Gospodarsko aktivna stranka) in Zeleni Slovenije.

Izključevanje Janeza Janše s strani KUL ni prihodnost Slovenije
Kangler opaža, da imamo trenutno dva pola, ki sta na različnih bregovih. “V 30 letih se je zgodilo to, kar človek ne bi nikoli pričakoval. Na eni strani imamo koalicijo KUL, ki izključuje vse, ki je skrajno leva, radikalna. Na drugi imamo koalicijo. In ta koalicija KUL reče, da kdor koli od vas je sodeloval z vlado Janeza Janše, nima perspektive z nami. In če Socialni demokrati mislijo, ker so na nek način ugrabljeni s strani Levice, da je to prihodnost Slovenije, se po moji oceni motijo,” je pojasnil in še dodal: “Če že ne najdejo dialoga z Janezom Janšo, pa bi ga lahko poiskali s Počivalškom ali s Toninom.” Kangler tudi verjame, da je KUL na nek način razočaran, ker je aktualna koalicija pomagala ljudem, dala dodatek upokojencem, omogočila bone in spodbujala gospodarstvo. “To, da imamo gospodarsko rast šest odstotkov in imamo najnižjo brezposelnost v 30 letih /…/ to niso mačje solze, to je delo celotne koalicije.”

Foto: Facebook

V gibanju so prepričani, da združujejo različno misleče v smislu interesa, da zagotovijo pravno pravično in pošteno Slovenijo v prihodnosti. Pravi, da gredo volit za Slovenijo, ki bo pravična in poštena do najmanjšega človeka, ki bo zagotovila enakomernejši regionalni razvoj. “Ni pošteno, da moram dve ali tri leta prej umreti, ker živim na Štajerskem, kot nekdo, ki živi v centru ali pa v osrednji Sloveniji. To so statistični podatki.”

Povežimo Slovenijo išče dobrega kandidata za mandatarja
Povežimo Slovenijo sicer omenjajo kot enega od igralcev, ki bi po volitvah pomenil oblikovanje in nadaljevanje Janševe vlade, skušaj s SDS in NSi. “Ne izključujem te možnosti, ampak mi delamo na tem, da bi imeli dobrega kandidata za predsednika vlade,” je odgovoril Kangler in potrdil govorice, da bi to lahko bil prvi mož novomeške Krke Jože Colarič, čeprav v Krki pravijo drugače. “Po informacijah, ki jih imam, in kar se mene tiče, mojega osebnega pogleda, je velika realnost, je dobrodošel, če se bo odločil, z veseljem to podprem.

Predsednik uprave Krke Jože Colarič se v gibanju Povežimo Slovenijo omenja kot mogoč mandatar, a v Krki to zanikajo. (Foto: STA)

Glede na okoliščine, v katerih se je znašla ta vlada, in glede na izkušnje, ki jih imajo SMC, Zdravko Počivalšek in njegovi ministri, Kangler opaža, da je v tej vladi večji dialog, kot je bil v prejšnji, da v tej vladi se dela po projektih in po programih. O Janezu Janši pa pove takole: “Lahko pa povem, da v tem trenutku je on edini evropsko profiliran predsednik, ki lahko dvigne telefon in 40 predsednikov vlad po Evropi ali po svetu pokliče ali kontaktira.

Kangler se ne vidi v koaliciji s stranko Levica
Kangler ne izključuje, da bi se v gibanju Povežimo Slovenijo povezali z levico, saj zagovarja dialog z vsemi. Kljub temu pa se sam ne vidi v koaliciji s stranko Levica, saj je preveč radikalna. “Levica je skrajna levica, je škodljiva za slovensko gospodarstvo, je škodljiva za slovenski narod, ne zagotavlja razvoja, ne zagotavlja enakomernega razvoja podeželja. Bi želela kmeta v žlici vode utopiti ali pa podjetnika ali bogatega človeka, ki je bogastvo prinesel iz tujine v Slovenijo, saj so želeli nacionalizirati Pipistrela pa Boscarola pa ne vem koga še vse, to govorijo javno v parlamentu.”  

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...