Francoski republikanci svarijo, da je Francija je tik pred zlomom, v najslabšem primeru ji grozi celo državljanska vojna

Datum:

Francoski republikanci opozarjajo, da bi nevzdržne zdravstvene razmere zaradi koronavirusa v skrajnem primeru lahko pripeljale celo do državljanske vojne. Med vladajočimi politiki se vse bolj krepi strah zaradi nepredvidljive situacije, saj so posledice epidemije v tej državi vse bolj zaskrbljujoče. 

Predstavnik francoskih republikancev Guillaume Larrivé je nedavno dejal, da njegovi državi v najslabšem primeru grozi celo državljanska vojna. Njegova izjava prihaja v času vse bolj nepredvidljivih razmer v tej zahodnoevropski državi, ki jo je kriza zaradi koronavirusa močno prizadela. Po njegovem prepričanju se veliki zdravstveni krizi pridružuje tudi politična kriza, saj je tamkajšnja vlada povsem odpovedala, poroča Polonia Christiana

Po njegovem mnenju lahko dejanja oblasti privedejo do “upora državljanov” ter do “ukinitve demokracije”, v skrajnem primeru pa lahko ta “kaos privede do državljanske vojne”. Trenutna epidemija je namreč v Franciji terjala na tisoče življenj ter pripeljala do “gospodarskega šoka”, ki lahko pripelje do hude gospodarske krize, na kar so mnogi opozarjali že na začetku aprila.

Foto: epa

Obenem na obzorju še ni videti izboljšanja razmer, saj naj bi se tamkajšnja situacija še naprej slabšala. Posledice krize bodo mnoga podjetja privedle do bankrota, številni pa bodo ostali brez službe. Francoski proizvodni obrati bodo utrpeli trajne posledice. Napoveduje se medrazredne boje znotraj francoske družbe, ki bi lahko presegli proteste “rumenih majic” ter celo nemire, ki so jih povzročile migracije iz Afrike oziroma proteste zaradi poskusov uvajanja pokojninskih reform.

Francija je v ranljivih trenutkih še bolj izpostavljena terorizmu in kibernetskim napadom
Francoski sovražniki bi lahko izkoristili nastale razmere za uvajanje svojih interesov, pri čemer je izpostavljena še zlasti nevarnosti na področju kibernetike. Ponovili bi se lahko celo teroristični napadi. Prav zato že omenjeni francoski republikanec poziva tamkajšnje oblasti k razsodnemu in odločnemu ukrepanju, predvsem pa ne na račun francoskih državljanov.

Protesti proti francoskemu predsedniku Macronu v Parizu (vir: Twitter)

V Franciji se sicer načrtuje ohranitev vseh ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, in sicer vse do sredine maja. To je v svojem televizijskem nagovoru francoskim državljanom povedal tamkajšnji predsednik Emmanuel Macron. Ob tej priložnosti je sodržavljane pozval, naj še naprej spoštujejo vsa pravila, ki jih je uvedla francoska vlada. Po uradnih statistikah je v tej državi preko 135 tisoč potrjenih primerov koronavirusa. Več okuženih je le še v ZDA, Španiji in Italiji. Doslej je umrlo že skoraj 15 tisoč ljudi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...