Gambijci se bojijo vojaških posredovanj premaganega predsednika, več kot 40 tisoč jih je pobegnilo v Senegal

Datum:

Yahye Jammeh je decembra lani sicer izgubil na volitvah, a ne želi predati oblasti Adami Barrowu, ki je v sosednjem Senegalu zaprisegel kot novi gambijski predsednik. Pri zaprisegi so ga podprli Združeni narodi in Afriška unija.

Dolgoletni predsednik Yahye Jammeh kljub mednarodnim pritiskom ne želi predati oblasti zmagovalcu z lanskih decembrskih volitev. K predaji oblasti ga je večkrat pozvala tudi Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) in mu zagrozila z nasilno odstranitvijo z oblasti. Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Babar Barloch je sporočil, da je iz Gambije v Senegal pobegnilo 45.000 ljudi, še 800 pa v Gvinejo Bisao. Naslednji dnevi bodo, kot poroča STA, kritični in še več ljudi bo zapustilo državo, če se položaj ne bo rešil na miren način, je opozoril Barloch.

Afriški voditelji so Jammehu dali zadnjo možnost, da odstopi, sicer bodo afriške vojaške sile ukrepale. Vojaške sile Ecowasa so vstopile v Gambijo in v pripravljenosti čakajo na ukaze. V gambijsko prestolnico Banjul prihajata predsednik Mavretanije Mohamed Ould Abdel Aziz in predsednik Gvineje Alpha Conde, ki bosta odločala o nadaljnjih ukrepih.  Prekinili so operacije in mu dali ultimat. Če ga ne sprejme in zapusti Gambije, bodo ukrepali z vojaškimi silami, je napovedal predsednik Ecowasa Marcel Alain de Souza. Vodja gambijske vojske Ousman Badjie je pozdravil Barrowo inavguracijo in zatrdil, da svojim možem ne bo ukazal, naj se borijo za Jammeha.

Barrow je 1. decembra lani presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah. Čeprav je sprva Jammeh priznal poraz, si je kasneje premislil, saj  je z železno roko vladal nekdanji britanski koloniji 22 let. Condejev svetovalec Kiridi Bangoura je dejal, da bodo Jammehu ponudili azil v državi, ki so jo bo izbral sam.

Branka Jurhar

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...