Protesti Trumpovih nasprotnikov in podpornikov, policija posredovala s solzivcem

Datum:

Pred inavguracijo Donalda Trumpa za 45. ameriškega predsednika je morala posredovati policija med protestniki in Trumpovimi podporniki. Začeli so mirno, ponoči se je agresija protestnikov stopnjevala.

Več sto protestnikov proti bodočemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu se je spopadlo z njegovimi podporniki, ki so se vračali z dogodka v Washingtonu. Policija je proti protestnikom ukrepala tudi s kemičnim razpršilom. Protestniki so napadli in zmerjali goste “plesa obžalovanja vrednih”, kakor je Trumpove podpornike med predvolilno kampanjo označila njegova demokratska tekmica Hillary Clinton. Zažgali so več transparentov in zadimili prostor pred zgradbo Nacionalnih medijev, kjer je bil dogodek. Več kot deset do zob oboroženih policistov je pomagalo v smokinge in večerne toalete oblečenim udeležencem zapustiti območje, protestniki pa so jim sledili. Dogodek na predvečer Trumpove inavguracije naj bi  organiziralo več pomembnih članov tako imenovanega skrajno desnega gibanja “alt right”.  Čeprav je bil protest najprej miren, je ponoči postajal vedno bolj agresiven. “Vseeno jim je za različne ljudi, istospolno usmerjene, ženske,” je povedala protestnica Alex Christopher.

22-letni študent prava Brandon Borg, ki se je udeležil plesa v čast Trumpu, je poudaril, da prvi amandma ameriške ustave zagotavlja “svobodo govora in pravico do nasilja“. “Nasilje rešuje težave. Poleg tega smo bili na koncu mi tisti, ki smo zmagali,” je dodal.

Na prisegi 45. ameriškega predsednika Donalda Trumpa pričakujejo okoli 800 tisoč ljudi.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

Grims: Nobenega migracijskega pakta ne potrebujemo, potrebujemo drastično spremembo v Bruslju

Evropski parlament je v tem tednu sprejel migracijski pakt,...

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...