[Protest gasilcev] Predstavniki vlade jih na protestu podpirajo, na novinarski konferenci jih imajo za izsiljevalce

Datum:

Ko gori in so ogrožena življenja in lastnina, ni prav nobenega dvoma, kdo je tisti, ki priskoči na pomoč- to so gasilci. Ko gasilci opravljajo svoje delo pri tem tvegajo lastno življenje. Ker je to vsakomur jasno, smo lahko v primerih požarov (še posebej v primeru večjih kot so bili ti na Krasu) priča hvalnicam in obljubam s strani oblastnikov, da bodo naredili nekaj za izboljšanje stanje gasilcev. Ko pa je potrebno v praksi narediti nekaj za ljudi, ki opravljajo plemenito delo, vse nemudoma utihne. Spomin se nemudoma “čudežno” izgubi. Ker so poklicni gasilci nezadovoljni nad nizkimi plačami, so se odločili, da v znak kritike odidejo na shod in izrazijo svoje nezadovoljstvo.

“Za ljudi smo junaki, za vas bedaki”, “Z glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le brco v rit dobimo”, “Pridite se slikat zaj, vsi smo tukaj”, “Mi bi samo radi happy end”, “Hvala ne plača položnic”, “Obljuba drži samo dokler gori”, “V Sloveniji ima protokolarni slaščičar na Brdu višjo plačo kot poklicni gasilec”, “Pogoreli bolj kot kras”, so napisi, ki sami po sebi zgovorno sporočajo, v kakšnem položaju so poklicni gasilci. “Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa do nas”, je poudaril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na protestnem shodu, ki se je začel ob 11. uri, so se zbrali gasilci z vseh gasilskih enot, razen tistih, ki so v službi in skrbijo za varovanje življenj, domov in premoženja.  Švarc je zbranim pred vladnim poslopjem povedal, da so se gasilci zbrali, ker so siti takšnega odnosa. “Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti,” je sporočil.

Želijo, da bi vladna stran pokazala pripravljenost na pogajanje
Da vlado zanima za gasilce le tedaj, ko jih potrebujejo, je izpostavil upokojeni poklicni gasilec in nekdanji predsednik sindikata Aleksander Ogrizek. “Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota,” je bil jasen in dodal, da na račun tega mladi gasilci sploh niso sposobni ustvarjati življenja. Vlado je Ogrizek pozval, da naj na pogajanja sprejmejo predstavnike sindikatov.

V sindikatu po poročanju STA pozivajo k boljši ureditvi statusa, pri čemer si želijo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravi plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine. Ko se je nekaterim skupinam v javnem sektorju dvignilo plače, so na vlado naslovili zahtevo, da se za osem plačnih razredov dvignejo tudi plače gasilcev. Na vladni strani ni bilo za nikakršnega posluha, kot ga je bilo denimo videti v primeru sodnikov in tožilcev. Ker so nezadovoljstvo gasilcev še dodatno povečala izhodišča vlade za reformo javnega sektorja, so se odločili za shod. Švarc pred shodom sicer kot še posebno sporen del vladnega predloga omenil del, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. “Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci v tem obdobju čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena”, je pojasnil.

Foto: Posnetek zaslona Top News

Vladajoči znova protestirali proti samim sebi
Poleg zgovornih transparentov je bilo mogoče na shodu videti tudi maketo gasilskega avtomobila, na katerem so bile fotografije predsednika vlade Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in Šarčevega državnega sekretarja Rudija Medveda. Čeprav je Urška Klakočar Zupančič integralni del vlade, ki je gasilce pustila na cedilu, je prišla ven mahat v podporo. Daleč od tega, da je to edina bizarnost, ki se je dogodila. Ministrica Ajanović Hovnik in Šarec sta se namreč udeležila protesta proti samemu sebi, a drugo je vprašanje, če bosta tudi slišala, kaj imajo poklicni gasilci za povedati, ali sta samo prišla, da bosta posneta na kamerah? Glede na to, da je sam prostovoljni gasilec, bi se nedvomno upravičeno pričakovalo, da naredi kaj za izboljšanje položaja tistih, ki vsakodnevno tvegajo življenje.

“Podpora” oblastnikov, pa je bila le navidezna, oz. s figo v žepu. Takoj, ko je imela priložnost – in niso več bili obkroženi z razjarjenimi gasilci – jih je ministrica za javno upravo označila za izsiljevalce, rekoč “Pogajanja so za mizo, ne na ulici, to, čemur smo bili danes priča, niso ne pogajanja ne ulica, to je izsiljevanje.”

“Osebno težko najdem neko razumevanje. Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati, a danes ni bilo tako.Vlada zahtevo gasilcev razume kot neupravičeno, saj želi plačna razmerja med omenjenimi poklicnimi skupinami, ob zavedanju, da predstavljajo izjemno pomemben del za delovanje države, ohranjati,” je še dodala ministrica.

Ljudje so imeli končno priložnost še v istem dnevu spoznati hinavšino Golobove vlade. Načelna podpora na protestu, potem pa nož v hrbet in klevete pred mikrofoni, daleč od podplačanih gasilcev, ki so lani večkrat žrtvovali življenja za našo varnost.

Foto: Twitter Bojan Požar
Foto: Posnetek zaslona Top News
Foto: Posnetek zaslona Top News

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...