Minister za zdravje išče parcialne rešitve, ker ni uspel ustavit Jankovića

Datum:

Ambulante za neopredeljene bolnike so zaživele. Približno 130 tisoč bolnikov, ki so brez osebnega zdravnika, lahko poiščejo pomoč v ambulantah. A kot opozarjajo v stroki, gre za nesistemske rešitve, sistemskih vlada zaenkrat še ni predstavila. Poseben problem predstavlja prestolnica, kjer naj bi bilo brez osebnega zdravnika več kot 15 tisoč ljudi. Številni del krivde pripisujejo direktorici ZD Ljubljana. Slabi odnosi, ki jih vzpostavlja z zdravstvenimi delavci, naj bi botrovali upokojitvi vsaj 5 zdravnikov in več prezaposlitvam. Ta kljub temu še vedno uživa neomajno podporo ljubljanskega župana Jankovića. 

Dr. Antonija Poplas Susič, sicer tudi sama družinska zdravnica, naj bi vpila na zaposlene, sodelavce označevala za podgane in še več. Razkritja Piratske stranke na socialnih omrežjih pričajo o drastičnih metodah direktorice. V objavah je moč prebrati zapise, kot je denimo: “V enoti Vič so odšle vse mlade zdravnice” ali pa “Odhajajoči zdravniki so javno omadeževani in jim daje pečat lenuhov, ki nočejo dežurati, podgan, ki zapuščajo ladjo” in še več.

Direktorica naj bi javni zavod vodila z ustrahovanjem, grožnjami in poniževanjem. Pogosto naj bi bilo prelaganje odgovornosti na srednji management. Vse slabe prakse so botrovale temu, da so ZD Ljubljana zapustili zdravniki, ki sicer niso zapustili poklica, temveč so si zaposlitev poiskali v drugih zdravstvenih zavodih, kot je ZD Domžale ali Železničarski zdravstveni dom.

Na potezi MOL
Najbolj pomenljiv zapis, ki je pristal na spletu, pa je prav gotovo poziv Mestni občini Ljubljana, da naj vendarle nekaj stori v zvezi z zdravstvenim domom in njegovi direktorici. Kot pišejo: “Še več zaposlenih je na izhodnih vratih. Želimo normalne pogoje za delo, manj pritiskov, manj vpitja, manj koleričnih izpadov, manj, manj …”. Zapis zaključujejo: “S tem vodstvom ni rešitve” in “Mol, na potezi ste. Ko moštvu ne gre, se zamenja trener.”

Ljubljani župan Zoran Janković (Vir: STA)

Resnični kolovodja
A resnični kolovodja potapljajoče se barke ljubljanskega zdravstva ni direktorica Poplas, temveč župan Janković, ki jo neomajno podpira. Pred dnevi je bilo ljubljanski javnosti predočeno, da župan niti približno ne razmišlja o tem, da bi se Poplasovi “zahvalil za dosedanje delo.” Ravno nasprotno. Ljubljanski svetniki bodo 27. februarja odločali celo o nagradi za delovno uspešnost direktorici v višini tisoč evrov. Da gre v danih okoliščinah za resnično neokusno odmero nagrade, dokazuje odziv svetniške skupine Levica, ki nagradi nasprotuje in predlaga umik točke dnevnega reda. Neodvisni svetnik Aleš Primc pa je zaradi tega že napovedal protest. “Ustavimo Jankovićevo uničevanje ljubljanskega zdravstva! Vabljeni na 1. ljubljanski upor proti Jankovićevi diktaturi, v ponedeljek, 27. 2., ob 15.00 pred Magistratom. Množično pokažimo Jankoviću, da imajo bolniki pravico do zdravljenja,” je zapisal Primc na spletu.

Zaenkrat le 1570 opredeljenih
Da so razmere akutne, priča dejstvo, da se je zaenkrat v ambulantah za neopredeljene samo v Ljubljani opredelilo 1570 bolnikov, poroča javna RTV. V eni od ljubljanskih ambulant za neopredeljene je Marja Biščak Hafner, ki je sicer na porodniškem dopustu, a kljub temu dvakrat na mesec dela v omenjenih ambulantah. Kot številni drugi zdravniki se pritožuje nad pretirano birokracijo, ki so ji podvrženi. Želi si sprememb na področju zdravniških staležev, napotnic, medicinsko-tehničnih pripomočkov, nalogov za prevoz, povračilo potnih stroškov in invalidskih upokojitev. Jasno je, da so ambulante za neopredeljene parcialne rešitve, ki stanejo več kot sami koncesionarji, proti katerim se intenzivno bori “civilna družba”. Na resnične reforme se bo očitno čakalo še dolgo.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...