General švedske vojske: Pripravite se, v nekaj letih bo tretja svetovna vojna

Datum:

General švedske vojske Anders Brännström svari, da smo pred vrati tretje svetovne vojne. To je zapisano v internih vojaških dokumentih, kjer je med drugim tudi pojasnjeno, da “trenutna situacija zahteva naše sposobnosti za oborožen boj proti usposobljenih nasprotnikom”. Švedska vojska je že v pripravljenosti, da ustvari frontno črto pred napadi.

                   

Aktualne razmere na Švedskem, povezane z migrantsko krizo, odločitve domačih politikov in globalna nestabilnost so vzroki, zaradi katerih moramo biti “za oborožen boj” še posebej pripravljeni. Tako meni Anders Brännström, general švedske vojske, ki je možem pod svojim poveljstvom dejal, naj pričakujejo, da se bodo v nekaj letih borili v evropski vojni proti izredno usposobljenim nasprotnikom. Švedska, ki uradno ni bila v vojni že več kot 200 let, bo kmalu soudeležena v hudem evropskem konfliktu, je po poročanju portala Breitbart zapisano v dokumentih.

Interni dokumenti so bili poslani vojakom in civilnim delavcem glede vojaških manevrov, ki jih namerava Švedska izpeljati v naslednjem tednu. Za kakšne vojaške akcije gre, zaenkrat še ni znano.

General švedske vojske Andres Brännström. Foto: Försvarsmakten
General švedske vojske Andres Brännström. Foto: Försvarsmakten

Dokumente, v katerih so zapisana njegova ostra opozorila, so prejeli tudi drugi javni uslužbenci in politiki, poslani pa so bili tudi vsem gostom letnih vojaških demonstracij in vaj, ki bodo potekale v naslednjem tednu.

Čas je, da se pripravimo
Nov finančni plan vojske, ki ga je sprejela švedska vlada za obdobje 2016–2020 vsebuje jasno sporočilo – čas je, da se pripravimo. “Trenutna situacija zahteva naše sposobnosti za oborožen boj proti usposobljenim nasprotnikom. Iz plana, ki ga je potrdila vlada, je bilo jasno, da ima namen ustvariti frontno črto pred vojaškim napadom in na ta način obraniti Švedsko,” pojasnjuje general Brännström.

“Globalno okolje, kot ga doživljamo sedaj in se kaže v strateških odločitvah in delu politikov, nas pripelje do zaključka, da bi bili lahko v vojni že v nekaj letih,” trenutno situacijo opisuje general. Ob tem dodaja, da je slaba varnostna slika v Evropi eden izmed glavnih razlogov za njegova opozorila.

Današnja situacija spominja na leto 1930
Akcije, ki jih na ozemlju Evrope že izvaja Islamska država, ter širjenje nestabilnosti iz Ukrajine sta po njegovem mnenju najpomembnejša vzroka za tretjo svetovno vojno, ki da je že pred vrati. “Človek lahko potegne vzporednice z letom 1930, ko je vladala velika negotovost in politična dinamika, kar je nato vodilo v svetovno vojno. Iz tiste se nam je uspelo izvleči, kar pa ne zagotavlja, da nam bo uspelo tudi tokrat,” še meni Brännström.

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...