fbpx

Resno svarilo Europola: Teroristi bodo napadli tam, kjer najbolj boli

Foto: epa

Nedavna opozorila evropskega policijskega urada (Europol) pred napadi samooklicane Islamske države se stopnjujejo. Sedaj, ko se bliža pustni čas, mora biti Evropa še posebej pozorna, saj IS svoje žrtve še naprej išče med civilnim prebivalstvom, opozarja nemški strokovnjak za terorizem Udo Steinbach. Po njegovem so še posebej ogroženi vrtci.

Strokovnjak za terorizem Udo Steinbach predpostavlja, da so javne institucije za Islamsko državo še posebej zanimive. “Napadi v Franciji so pokazali, da so ogroženi prav mladi, zato menim, da bi lahko teroristi kmalu napadli vrtce in šole,” je zaskrbljen. “Glede na zadnje poročilo Europola lahko pričakujemo serijo velikih terorističnih napadov, še posebej v Franciji,” pojasnjuje Steinbach za avstrijski Kronen Zeitung.

Množična pustovanja bo težko nadzirati
Takšni dogodki, kot so pustni karnevali, so še posebej problematični, saj jih je varnostno težko kontrolirati. Ravno zato lahko Islamski državi ti dogodki predstavljajo novo “igrišče”, je prepričan Steinbach. V Kölnu so policisti že preiskovali moškega, ki je v trgovini s strojno opremo kupoval kemikalije za izdelavo bombe. Po mnenju policije bi lahko z ustreznim znanjem in surovinami ustvaril nevaren eksploziv. Kasneje se je situacija sicer izkazala za nedolžno, vseeno pa Steinbach opozarja, da je to dober primer, v kakšnem strahu trenutno živimo.

Steinbach: Islamsko državo lahko premagamo le vojaško
Udo Steinbach že desetletja spremlja dogodke na Bližnjem vzhodu. Že davno tega je opozarjal, da se državljanska vojna v Siriji ne bo rešila kar sama od sebe. “Upanje mednarodne skupnosti, da obstaja politična rešitev konflikta v Siriji, je oddaljen spomin,” je prepričan. Po njegovem mnenju je Islamsko državo mogoče premagati le z vojaško silo.

N. K.