45 poslancev še vedno nezmožnih obsodbe fašizma, nacizma in komunizma

Datum:

“S podporo Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu bo državni zbor izrecno in trajno izrazil zavračanje vseh totalitarnih režimov, neglede na njihovo ideologijo, saj so vsi utemeljeni na nasilju, kršenju človekovih pravic in so zato zločinski in zavržni. S podporo resoluciji bo Državni zbor Republike Slovenije izrazil najgloblje spoštovanje do vseh žrtev vseh totalitarnih režimov in se s tem pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji Evropskega parlamenta,” je žal napačno napovedal poslanec SDS Branko Grims – državni zbor Predloga deklaracije o podpori Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu namreč ni podprl.

V začetku novembra smo pisali, da je odbor za pravosodje, kot pristojno delovno telo, obravnaval predlog resolucije in ga tudi potrdil, žal pa danes na plenarni seji ni bil prejet. Predlog deklaracije o podpori Resolucije Evropskega parlamenta v Sloveniji z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu je v državnem zboru ponovno padel – 42 poslancev je glasovalo za in 45 proti. “Glasovanje pa vseeno pokaže, kdo je v Sloveniji zmožen enako obsoditi fašizem, nacizem in komunizem in kdo ne,” je ob tem zapisal poslanec SDS Jure Ferjan.

“Zgodovinskost resolucije EU parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu je v tem, da je z njo izraženo nasprotovanje vsem totalitarizmom. Treba je ohranjati spomin, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave in skupne poti naprej,” je poudaril poslanec Branko Grims, ki je v današnjem nagovoru na seji državnega zbora dodal, da se ob tem hkrati še odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic. Zavračanje izrecne podpore resoluciji brez dvoma pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se (ne) bo obsojalo, ter da se še vedno ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, še posebej pa ne komunizma.

Dolžnost do vseh žrtev totalitarnih sistemov
Grims je v svojem nagovoru pred glasovanjem še povedal, da je Evropski parlament 2. aprila 2009 ob upoštevanju splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah in v preteklosti že sprejetih resolucij o spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Z njo je Evropski parlament pokazal izrecno spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi in izrazil spoštovanje in poklon vsem, ki so se bojevali proti tiraniji in zatiranju, ter obnovil svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi, ki temelji na vrednotah, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakopravnost, načela pravne države in spoštovanje človekovih pravic.

“Zato predlagamo, da se ta zgodovinska deklaracija sprejme. Nadgrajuje tisto, kar je bilo že storjeno. Zaradi izjemnega pomena vrednot, na katerih je utemeljena svobodna, demokratična, moderna združena Evropa; in ker gre za izrecno spoštovanje vrednot, ki predstavljajo tudi samo jedro vrednot, na katerih je ustanovljena samostojna država Slovenija; ter predvsem iz najglobljega spoštovanja do vseh žrtev vseh totalitarnih režimov, se v koaliciji nadaljnji razpravi o tej Deklaraciji v celoti odpovedujemo. Bomo pa zanjo soglasno glasovali,” je poudaril Grims – v stranki SDS so namreč predlog o podpori omenjeni resoluciji v državnem zboru podali že večkrat – poslanke in poslanci so prejšnje predloge večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je DZ z resolucijo že seznanil oktobra 2009 in da zato ni potrebe, da ji izreka še posebno podporo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...