Golob na konvenciji svoje stranke trdil, da ni del politične elite; v prvi vrsti navdušeno ploskal Zoran Janković in številni stari levičarski obrazi

Datum:

Danes popoldne se je v ljubljanski Cvetličarni vendarle zgodila težko pričakovana konvencija stranke Roberta Goloba, imenovane Gibanje Svoboda, katere logotip sicer nenavadno močno spominja na Alpsko mleko, ki ga proizvajajo Ljubljanske mlekarne in kar so opazili številni uporabniki Twitterja. Če bo rok trajanja nove Golobove stranke daljši tudi v primerjavi s preteklimi strankami t. i. novih obrazov, bomo šele videli, že zdaj pa je jasno, da si prek Goloba nazaj v politiko oz. na oblast želijo številni nič kaj novi politični obrazi. V prvi vrsti na konvenciji zraven Goloba in kar brez maske je danes sedel Zoran Janković, videli smo tudi njegovo nekdanjo poslanko Pozitivne Slovenije Tamaro Vonta. Nekdanji predsednik mladih zelenih iz Pesnice Darko Kranjc bo prav tako na seznamu kandidatov za poslanca, poleg njega pa še kup nekdanjih kadrov propadle stranke LDS, prebeglih kadrov Levice in drugih. Na Golobovi listi je seveda tudi notranjepolitična novinarka javne RTV, še vedno zaposlena kot novinarka, Mojca Pašek Šetinc.

Uvodni nagovor predsednika stranke Roberta Goloba je sicer minil v že neštetokrat slišanih in prežvečenih frazah, ki so v zadnjih dveh letih prihajale iz ust politikov strank Kula. Da je aktualna vlada zavozila epidemijo, ker na NIJZ niso bili nastavljeni strokovnjaki (kritika direktorja dr. Milana Kreka), da je Slovenija skregana s celim svetom, celo s Kitajsko, zaradi tvitov predsednika vlade Janeza Janše, kar je sicer daleč od resnice, saj je zunanji minister dr. Anže Logar obnovil podobo države na zunanjepolitičnem zemljevidu. Slišali smo, da živimo v diktaturi, kot dokaz za to pa je Robert Golob navedel 100 kolesarskih protestov, ki so jih nesorazmerno pokrivale osrednje televizijske hiše v državi, nezakonito pa organiziral Jaša Jenull.

V nadaljevanju smo vendarle slišali tudi nekaj konkretne vsebine. Najprej očitke tistim, ki so stranko kritizirali, ker mesec dni pred volitvami še nima predstavljenega programa in ker še nabira svoje kandidate za državnozborske volitve. Ob tem, da se je potrebno osredotočiti na iskanje zaposlitev mladim, Golob napoveduje reformo na področju zdravstva, v katerega naj bi investirali 500 milijonov evrov. Poudarek naj bi bil tudi na duševnem zdravju, kjer so bile po besedah predsednika Gibanja Svoboda prizadete zlasti mlade generacije.

Spomnimo; po informacijah insajderjev naj bi program Robertu Golobu sicer pisale javnomnenjske agencije na podlagi raziskav o tem, kakšnih obljub si ljudje želijo slišati pred volitvami. Njihov program zajema zeleni preboj, moderno socialno državo ter svobodno in odprto družbo. V programu poudarjajo, da si želijo Slovenijo, ki bo bogata po svoji raznolikosti in zmožna sodelovati v zagovarjanju temeljnih pravic in svoboščin svojih prebivalcev.

Nekdanja novinarka POP TV in poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta.

Na listi stranke bodo ob Golobu, ki se bo za poslanski mandat potegoval v okrajih Ljubljana center in Šiška 1, med drugim kandidirali podpredsednica Urška Klakočar Zupančič v okraju Ljubljana Šiška 3 ter generalni sekretar stranke in nekdanji novogoriški župan Matej Arčon v obeh novogoriških okrajih. Nepovezana poslanka Janja Sluga bo kandidirala v Celju, nepovezani poslanec Jurij Lep v Rušah, zdravnik Danijel Bešič Loredan pa v Piranu.  Med vidnejšimi obrazi bodo v ljubljanskih okrajih na listi stranke tudi nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, novinarka Mojca Šetinc Pašek in novinarka in radijska voditeljica Alenka Sivka. Nekdanji boksar Dejan Zavec bo kandidiral v okraju Ptuj 2, nekdanja novinarka in nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta v Krškem, nekdanji poslanec in aktualni župan Tržiča Borut Sajovic v Tržiču. 

Obljubljajo bistveno povečanje rabe obnovljivih virov energije, cenovno dostopno energijo za gospodinjstva in gospodarstvo, zmanjšano vlogo zemeljskega plina in sistemski pristop k spodbujanju razvoja krožnega gospodarstva. Spomnimo, Golob je kot direktor GEN-I-ja uporabnikom ponujal nizkocenovno električno energijo na račun posebnega dogovora, ki ga je imel z jedrsko elektrarno Krško.

Da je Gibanje Svoboda na meji proruske stranke, je bolj ali manj jasno tudi na podlagi izbire Roberta Goloba, kdo naj bi bila njegova zunanja ministrica – Marta Kos, danes ocenjuje raziskovalni novinar Bojan Požar. Kljub temu so Golobu veliko reklamo naredili na spletnem portalu 24ur, čeprav je program stranke po mnenju poznavalcev precej poveden, kritiki menijo, da bolj kot ne oblak dima. Je pa izjemno nenavadno, da so na spletnem portalu 24ur pod člankom zaklenili možnost komentarjev, kar priča o tem, da POP TV še zdaleč ni demokratičen medij.

Spletni portal 24ur je pod člankom o konvenciji Golobove stranke zaklenil možnost komentiranja, kar je skrajno nenavadno.

Vseeno se Robert Golob, kot je povedal v svojem govoru, bori tudi za svobodne in demokratične medije, ob tem pa požel gromek aplavz. Najbolj bizaren del njegovega govora pa je vendarle prihranil za konec: “Mi smo ljudstvo, mi nismo nobena politična elita. Nihče izmed nas ni v tem projektu zaradi naše karierne priložnosti ali celo kakšnih slabših namenov. Mi smo tiha večina, ki je rekla dosti imamo. In ker smo mi tiha, sorry, glasna večina, ki se bo borila do zmage, do končne zmage za svobodo.”

Spomnimo, Robert Golob je bil več kot deset let direktor državnega podjetja Gen-I, mesečno je skupaj z nagradami zaslužil skoraj 40 tisoč evrov bruto, v politiko pa se je odločil iti po tem, ko mu nadzorni odbor ni podaljšal mandata, stari pa se mu je iztekel. V preteklosti je bil član tako Pozitivne Slovenije kot tudi Zavezništva Alenke Bratušek in ni nobeno novo ime v slovenski politiki.

Ob ploskih Zorana Jankovića iz prve vrste pa se njegove besede, da niso politična elita in da v politiko niso šli zaradi kariernih priložnosti, sliši precej posmehljivo do navadnega slovenskega državljana.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...