Golob pričakovano razočaral upokojence: Ti mu sporočajo, naj “teh pet evrov kar obdrži”

Datum:

Sodeč po tem, kako se Golob loteva stvari, bodo upokojenci, kot vse kaže, le nemi opazovalci vladanja vlade Golob-NVO-ji. Ali drugače rečeno, s tem pristopom jim Golob sporoča, da zanj niso pomembni. Očitno vse postaja bolj resnično in tragično, saj upokojenci po opažanju Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) postajajo vse bolj nezadovoljni, za povrh pa jih je razjezila zanje podcenjujoča napoved dviga letnega dodatka za upokojence za le pet evrov. Če vlada določbe v zakonu o izvrševanju proračuna ne spremeni v skladu s pokojninskim zakonom, jo čaka ustavna pritožba, piše STA.

Zneski letnega dodatka se v vseh razredih zvišujejo za pet evrov glede na lansko leto. Vlada je namreč v predlogu zakona o izvrševanju proračunov za 2023 in 2024 preoblikovala člen, ki se nanaša na izplačila letnega dodatka za upokojence. V Zdusu so ogorčeni. “Teh pet evrov naj kar obdržijo,” je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zdusa Janez Sušnik. Predsednik strokovnega sveta Zdus Erik Hofbauer je izpostavil, da napovedani dvig dodatka ne sledi visoki inflaciji. Obenem pa v Zdusu opozarjajo, da prejemki upokojencev ne sledijo prejemkom zaposlenih.

Letni dodatek za upokojence za leto 2023 je določen v različnih višinah. Prejemnikom pokojnin do 600 evrov se bo letni dodatek izplačal v višini 455 evrov. Prejemnikom pokojnin od 600,01 evra do 720 evrov se bo izplačal v višini 315 evrov, za tiste s pokojninami od 720,01 evra do 850 evrov pa bo znašal 255 evrov. Za prejemnike pokojnin od 850,01 evra do 1020 evrov se bo dodatek izplačal v višini 205 evrov in za tiste s pokojninami nad 1020 evrov v višini 145 evrov, predvideva predlog zakona. Obljuba Roberta Goloba, “da bo poskrbel za dostojno starost” upokojencev, je bila le še ena od tistih praznih, ki smo jih že vajeni, to je primerno ubesedil tudi uporabnik Twitterja, ki je zapisal: “Dragi upokojenci, kot obljubljeno, dr. Golob je poskrbel, da boste imeli *varno in dostojno* starost. Dobili ste 5 evrčkov. Letno. Pa ne zdaj jamrat, saj razumete, da so sredstva, recimo 6 miljončkov, potrebna za NVO-je?”

Poleg vsega so v Zdusu opozorili na stalno neupoštevanje določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki predvideva določitev letnega dodatka v dveh različnih višinah. Zahtevajo, da vlada poskrbi, da bo zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki je v parlamentarnem postopku, v delu, ki govori o letnem dodatku, spremenjen na način, da bo sledil zakonu. Sicer napovedujejo ustavno pritožbo. Tudi druge kritike, ki so jih danes izpostavili v Zdusu – od fiaska z boni za digitalno izobraževanje do odnosa do upokojencev, ki niso pripuščeni k razpravam in odločanju o zanje pomembnih temah (niso denimo člani Ekonomsko-socialnega sveta) so letele na več dosedanjih vlad. A v časih visoke inflacije in povečane negotovosti zaradi povečanih cen hrane, energentov, pa tudi zaradi referenduma o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, je med člani Zdusa in tudi širše vedno več nezadovoljstva, je povedala podpredsednica Zdusa Jožica Puhar.

Ljubljana, ZDUS. Podpredsednica ZDUS Jožica Puhar, ki je zadolžena tudi za področje digitalizacije.

Če bo referendum o noveli uspel, se namreč oskrbovancem domov za starejše obetajo višje oskrbnine, bojijo pa se tudi, da bi zaradi nedoločnosti osnovnega zakona, ki se ga v praksi ne bo dalo izvajati, začasno nekateri ostali brez določenih pravic, je dejala in izpostavila tudi nezadovoljstvo zaradi neodzivnosti ministrstva za zdravje na njihova opozorila.  Dodatno jih v Zdusu “čudi predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da naj se valorizacija pokojnin opravi v nominalnem znesku, to je 38,81 evra”, je dejala predsednica komisije za pokojninske in invalidske zadeve Zdusa Nežka Ivanetič. “Vsakršno nominalno povečanje organi Zdusa zavračamo, saj menimo, da je treba ohranjati vrednost pokojnin,” je dejala. Pokojnina ni socialna pomoč, problem revščine naj rešujejo socialni transferji, kot je varstveni dodatek in podobno. Pokojnine pa morajo biti odraz vplačanih prispevkov, menijo v Zdusu.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik, podpredsednica ZDUS Jožica Puhar, ki je zadolžena tudi za področje digitalizacije ter predsednik Komisije za izobraževanje publicistiko in informatiko Milan Osterc. (Foto: sta)

Gre za rušenje pokojninskega sistema
Skrbijo jih namreč dolgoročne posledice takega “rušenja pokojninskega sistema”, saj uravnilovka ne vzpodbuja plačevanja višjih prispevkov v pokojninsko blagajno. Ta bi ob rekordno nizki brezposelnosti morala “pokati po šivih”, je ob tem dejala podpredsednica Zdusa Vera Pečnik. Na Zdusu so razočarani tudi nad Zavodom za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (Zpiz), ki je vlado pozval, da se odloči za izredno uskladitev pokojnin “v okviru razpoložljivih finančnih sredstev”. Zdus je sicer predlagal izredno uskladitev pokojnin, ki bi znašala najmanj tri odstotke, po izračunih Zpiza pa bi morala biti celo več kot štiriodstotna, so navedli.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...