Golobov predsednik preiskovalne komisije Lamut je tajni podatek razkril Sovi

Datum:

Ravnanje šefa parlamentarne komisije Mihe Lamuta, ki se ukvarja s preiskovanjem domnevnega vplivanja politike na policijo, odpira vprašanje o verodostojnosti. Najsporneje pri vsem pa je, da je bil s tajnim pričanjem seznanjen direktor Sove Joško Kadivnik, ki sploh še ni pričal. A dejstvo je, da je predsednik komisije poslanec Svobode, torej Golobov politični zaveznik, komisija pa politična. 

                   

Pod vprašaj se postavlja ravnanje predsednika parlamentarne komisije Mihe Lamuta, ki se ukvarja s preiskovanjem domnevnega vplivanja politike na policijo, kar vzbuja dvom o njeni verodostojnosti. Največjo skrb pa vzbuja dejstvo, da je bil s tajnim pričanjem seznanjen direktor Sove Joško Kadivnik, ki sploh še ni pričal. Že od petka pa je znano, da je Sova, potem ko je pregledala dokumentacijo zaprtega dela seje komisije, spoznala, da je bil tekom pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava obelodanjen tajni podatek, vendar pa uradno ni znano, za kateri podatek gre, postopanje predsednika komisije vzbuja pomisleke, ali je komisija verodostojna in nepristranska, poroča MMC.

To, da je Lamut sam povabil Sovo, da bi prisluhnila posnetku tajnega zaslišanja in ugotovila, ali sta priči navajali tajne podatke, so v Državnem zboru razkrili sami. Vsi člani komisije s tem obiskom niso bili seznanjeni, komisija pa se glede njega ni odločala. Prav tako vabilo ni skladno s poslovnikom parlamentarne preiskave. Profesor na pravni fakulteti v Mariboru Miha Šepec: “Če mislimo, da je priča izdala tajne podatke, ki jih ne bi smela, je potem to vprašanje za organe pregona. Da to počne na lastno pest, pa je po moje neke vrste kršitev.” Posebej sporno pa je, da je bil s tajnim pričanjem seznanjen sam direktor Sove Kadivnik.

Bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar in bivši v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

Slednji bo pred komisijo povabljen kot priča, posledično pa ne bi smel vedeti, kaj so govorile priče pred njim. Zastopnik Bobnarjeve Luka Švab: “To vpliva na transparentnost, zakonitost in verodostojnost prič, če bodo povabljene, in me hkrati skrbi, s čim vse so se te osebe dejansko seznanile, morda tudi z dokazi, vsemi dokazi, ki jih je moja stranka že vložila v to zadevo. Sprašujem se, ali gre za prekoračitev pooblastil, morda celo za kaznivo dejanje zlorabe položaja.” Šepec pa je prepričan, da gre za “neko samoiniciativno, neodobreno soliranje tega predsednika.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...