Predstojnica elitne univerze v Pensilvaniji odstopila zaradi antisemitizma, je naslednja predstojnica Harvarda?

Datum:

Predstojnica univerze v Pensilvaniji Liz Magill se sooča z ostrimi kritikami zaradi svojega nedavnega nastopa na zaslišanju ameriškega predstavniškega doma. Na vprašanje, ali je pozivanje h genocidu Judov kršitev šolskih pravil, je namreč odgovorila z – “odvisno od konteksta”. Sedaj je morala zaradi izjave odstopiti. 

Zaradi svoje sporne izjave je predstojnica pensilvanske univerze Liz Magill pravkar odstopila, je včeraj poročal Visegrad24. Spomnimo, da je Ross Stevens, ugledni donator univerze, po tem dogodku zagrozil z odtegnitvijo donacije v višini 100 milijonov dolarjev. Upravni odbor univerze se je v četrtek sestal na nujni seji, prav tako se je sestal svetovalni odbor Wharton, ki je so pozval k zamenjavi vodstva univerze.

Podobno izjavo je dala tudi predstojnica harvardske univerze Claudine Gay, zato bi prav tako morala zapustiti svoj položaj. Spomnimo: ko je izraelska vojska vkorakala v Gazo, so širom sveta vzniknili protiizraelski in antisemitski protesti. Ameriške univerze so postale ene od središč širjenja antisemitizma. Predstavniki nekaterih najprestižnejših izobraževalnih ustanov na svetu so bili zaradi tega pozvani v ameriški kongres. Njihovo pričevanje je povzročilo hudo ogorčenje znotraj ameriške judovske in univerzitetne skupnosti. Predstavnice Harvarda, MIT in PENN so namreč trdile, da pozivanje h genocidu ne krši šolskih pravil (več tukaj in tukaj).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...