Golobov svetovalec za zunanjo politiko nasprotuje priznanju Palestine

Datum:

Pisali smo že o tem, da je slovensko priznanje Palestine kot svojevrstna predvolilna tematika levega pola sprožila javen boj med premierjem Robertom Golobom in zunanjo ministrico Tanjo Fajon o tem, kdo je bolj zaslužen za njeno priznanje. Ker si v SD želijo, da se priznanje pripiše Fajonovi, se seveda ne strinjajo z zavlačevanjem premierja. “Mi pa izumljamo izgovore, da med volilnim časom Palestine ne moremo priznati”, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, ki bo objavljen v soboto, v znak kritike izpostavil viden predstavnik SD in evropski poslanec Milan Brglez in dodaja da Golobov svetovalec za zunanjo politiko nasprotuje priznanju Palestine.

                   

Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo v prihodnjem tednu priznale Palestino. Zaradi omenjene napovedi je Izrael svoje veleposlanike v teh treh državah poklical v domovino na pogovore, na pogovore pa nameravajo povabiti tudi veleposlanike omenjenih držav v Izraelu. Da je namera Slovenije sicer povsem nepotrebna in bil bila za našo državo škodljiva, je nedavno za Nova24TV poudaril strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik. “To slovensko priznanje ne bo imelo nobenega vpliva na status Palestine, niti ne bo ustvarilo njene državnosti. Priznanje v mednarodnem pravu nima konstitutivnega učinka, ampak ima samo deklaratorni učinek, najprej mora država obstajati, da bi jo potem lahko priznali,” je pojasnil in opozoril, da se bodo posledice poznale predvsem na našem gospodarstvu in državnem proračunu. Pri tem je opomnil na naše sodelovanje z našo največjo trgovinsko partnerico Nemčijo, ki velja za zaveznico Izraela.

Fajonova pravi, da se je za priznanje Palestine zavzemala pred oktobrom lani
Slovenski premier Robert Golob je z odzivom na napoved voditeljev Kraljevine Španije, Republike Irske in Kraljevine Norveške, da bodo že konec maja priznali Palestino, pokazal, da Slovenija zaenkrat Palestine še ne bo priznala. “V zadnjih tednih sem bil z njimi v tesnem in rednem stiku, v naslednjih dneh pa bom tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo našemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti”, je med drugim v sporočilu za javnost izpostavil Golob, ki pozdravlja napoved treh evropskih držav.

Z jasno izraženimi pričakovanji do vseh strani se lahko po besedah Goloba sodeluje združeno in močno, da se doseže “skupni cilj priznanja v službi človeštva, miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu”. “Več držav bo z nami, močnejši bo naš vzvod na obe strani za doseganje premirja in izpustitev talcev”, je še med drugim dodal. Zunanja ministrica je po poročanju STA prav tako pozdravila napoved Španije, Irske in Norveške in spomnila, da je Slovenija v tej smeri potegnila prvo potezo. Prav tako pa je Fajonova izpostavila, da se je sicer “sama z okoli osmimi državami znotraj EU pogovarjala o priznanju Palestine še pred aktualno zaostritvijo bližnjevzhodnega konflikta oktobra lani”.

Brglez kritičen do premierja in državnega sekretarja Volka
Vidnemu predstavniku stranke SD Milanu Brglezu več kot očitno ni niti najmanj všeč, da se Palestine ne prizna tekom volilnega časa. Brglez, ki se je zavedal, da se bodo priznanja Palestine začela v naslednjem tednu, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, povedal, da se je v vladnem sklepu postavilo “pogoje in pobožne želje, ki lahko vladi omogočijo tudi, da bo na koncu rekla ne”. Po njegovo bi bilo katastrofalno, če do priznanja na koncu ne bi prišlo. S sklicevanjem na nedavno zahtevo tožilca mednarodnega kazenskega sodišča je poudaril, da se pri nas izumlja izgovore, da tekom volilnega časa do priznanja ne more priti. “Če sem prav obveščen, svetovalec premiera za zunanjo politiko Vojko Volk priznanju Palestine nasprotuje. En človek zaustavlja celotno državo. Koalicija je sedaj tako sestavljena, da imajo v njej posamezniki disproporcialno moč in delajo zadeve po svoje”, je zatrdil po navedbah Dnevnika in dodal, da je sicer premier na javnem dogodku dejal, da je do priznanja že prišlo. “Glede na našo zakonodajo in postopke, je vprašanje, koga zavaja – domačo ali mednarodno javnost”.

Da bi Slovenija morala Palestino priznati skupaj s Španijo, Norveško in Irsko menijo v Levici. “Slovenska diplomacija že deset let zavrača naše predloge priznanja Palestine z argumentom, da se čaka na primeren trenutek istomislečih držav. Zdaj je ta trenutek prišel. V Levici zato ostajamo na dosedanjem stališču in pozivamo k takojšnjemu priznanju, skupaj z Irci, Španci in Norvežani”, sporočajo.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki