Golobova vlada na široko odpira vrata v državo: štirikrat več ilegalnih prehodov kot lani

Datum:

Z odstranitvijo ograje na meji, ki so jo ilegalni migranti razumeli kot povabilo v državo, se je število vstopov migrantov opazno povišalo. Z vstopom Hrvaške v schengensko območje so se številke še zvišale, spremenile pa so se tudi poti migrantov, saj je za razliko od lanskega leta največji pritisk nelegalnih prečkanj meje v začetku letošnjega leta opaziti na območju novomeške policijske uprave, kjer so zabeležili skoraj 60 odstotkov vseh primerov, medtem ko je bilo na območju koprske uprave prvi mesec leta 30 odstotkov vseh primerov.

Poročilo iz Ministrstva za notranje zadeve ugotavlja, da je bilo veliko višje kot lani v tem času tudi število izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Skupaj jih je bilo 4763, kar je več kot petkrat več v primerjavi z letom 2022, pri čemer je šlo v četrtini primerov za državljane Afganistana, v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko jih skoraj ni bilo, pa je letos precej primerov prosilcev iz Maroka, Rusije, Kube in Indije.

Statistične podatke je objavilo Ministrstvo za notranje zadeve, podatki pa so zaskrbljujoči. Primerjava nedovoljenih vstopov z leti pred 2023 upošteva tudi nedovoljene vstope na zunanji schengenski meji in je obravnavana po mejni državi. V obdobju od 1. 1. 2023 do 28. 2. 2023 je bilo obravnavanih 5.162 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju 2022 1.295 nedovoljenih vstopov). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka, Rusije in Kube.

Foto: MNZ

Največ nedovoljenih vstopov sta obravnavali PU Novo mesto, in sicer 59,5 odstotkov, in PU Koper 30,8 odstotkov.

Foto: MNZ

Izraženih je bilo 4.763 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, leta 2022 jih je bilo evidentiranih 841. Spodnji grafikon prikazuje strukturo podanih namer za mednarodno zaščito po državljanstvu.

Foto: MNZ

Nedovoljeno prebivanje
Zaradi nedovoljenega prebivanja je bilo obravnavanih 441 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 678. Struktura kršitev po državljanstvu je prikazana v spodnji tabeli:

Foto: MNZ

Vračanje tujcev tujim varnostnim organom
Na podlagi mednarodnih sporazumov je policija tujim varnostnim organom izročila 59 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 215 tujcev. Največ tujcev je bilo izročenih hrvaškim varnostnim organom. Strukturo vrnjenih po državljanstvu in lokaciji vračanja prikazuje spodnja tabela:

Foto: MNZ

Sprejem oseb od tujih varnostnih organov
Na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb je policija od tujih varnostnih organov sprejela 75 oseb, v istem obdobju leta 2022 pa 76. Strukturo sprejetih po državljanstvu in lokaciji sprejema prikazuje spodnja tabela:

Foto: MNZ

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija...