Golobova vlada pocenila dizel za en sam cent

Datum:

Cena za sodček surove nafte znaša toliko kot oktobra 2021, ko je bilo za liter dizelskega goriva treba odšteti 1,35 evra. Sedaj pa je navkljub enaki ceni nafte na svetovnih trgih cena višja za skoraj četrtino. Trenutno je cena dizelskega goriva 1,676 evra, to je 0,326 evra oziroma kar za 24,1 odstotka višja, kot je bila oktobra 2021. 

Vladi Roberta Goloba naklonjeni mediji nam ob tem sporočajo, da bo cena litra dizelskega goriva od polnoči naprej cenejša za dober cent (na 1,66 evra). Cena za liter 95-oktanskega bencina in dizla se od 21. junija dalje ponovno določa vsak drugi torek, zaradi praznika pa je sprememba načrtovana v sredo opolnoči, poroča Moja Dolenjska.

S 17. avgustom namreč ne bodo več v veljavi nižje marže za trgovce, Golobova vlada pa ponovno vrača okoljske dajatve. Po sredi naj bi šle cene goriv malenkostno navzdol, toda precej manj, kot bi lahko šle. V resnici bi bile lahko cene pogonskih goriv ob trenutnih cenah nafte precej nižje, in sicer vsaj za tretjino evra, torej okoli 1,35 evra za liter dizla.

Cena surove nafte (Foto: Investing)

Takšna je razlika med “strahovlado” Janeza Janše in Golobovo (cenovno) svobodo. Še februarja je sodček surove nafte sicer stal skoraj 130 evrov. Po poročanju STA je sodček severnomorske nafte brent za dobavo oktobra v jutranjih urah po našem času stal 88,61 dolarja, torej za 0,80 evra manj kot v ponedeljek.

Vlada je sočutna le z denarjem  
Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena v septembru, pa se je ravno tako pocenila za 1,11 dolarja na 93,99 dolarja. Uvedba vladnih dajatev pa niti najmanj ne preseneča. Spomnimo, da se Golob dejansko obnaša kot oligarh, ki mu ni mar za malega človeka: “Pa prosim lepo, to je moja izkušnja in to je moje osebno mnenje: zares ne potrebujemo nižjih davkov.”

Jaz res ne vem, kaj bi meni nižji davki koristili razen tega, da bi imel več denarja na računu in bi mogoče zapravljal za večje neumnosti.” Golob morda res ne ve, kaj bi z več denarja, prepričani pa smo, da tisti, ki životarijo na minimalnih plačah, to zelo dobro vedo. Vlada pooseblja zgrešeno, preživeto socialistično logiko, s katero zmanjšuje kupno moč in siromaši državljane. Obenem državi škoduje tudi drugače, denimo z odganjanjem tujih investitorjev.

Spomnimo še, da je po podatkih OECD slovenski delavec med najbolj obdavčenimi na svetu, toda Goloba to ne gane. V resnici gre za pripadnika trde tranzicijske elite, rojenega z zlato žlico v ustih (že njegov oče je bil direktor Soških elektrarn), ki daje lažni vtis humanega, človekoljubnega itd. Spomnimo, da je v Gen-I mesečno nezakonito služil 45 tisočakov. Je mogoče pričakovati, da bo sočuten?

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...