[Video] Hrvatu v Donecku grozi smrtna kazen: “Želim samo živeti”

Datum:

Hrvata Vjekolsava Prebega obtožujejo usposabljanja za teroristične dejavnosti, sodelovanja v spopadih kot plačanca ter nasilnega prevzema oblasti in rušenja ustavnega reda. On trdi, da ni plačanec, poročajo hrvaški mediji – boril se je na strani Ukrajine. Po zakonih samooklicane, nepriznane Ljudske republike Doneck, bi ga lahko doletela smrtna kazen. RTRS je že maja v zaporu v Donecku opravil intervju s Hrvatom, ki so ga zajele ruske sile.

Vjekoslavu Prebegu, Hrvatu, ki so ga v Ukrajini zajele ruske enote, grozi smrtna kazen ali dosmrtna ječa. Samooklicana proruska država na vzhodnem ozemlju Ukrajine obtožuje Hrvata, da se usposablja za teroristične dejavnosti, da sodeluje v konfliktu kot plačanec ter da nasilno prevzema oblast in ruši ustavni red. Pojavile so se prve fotografije ujetega Hrvata s sojenja. Z njim sta še dva ujetnika, Britanec John Harding in Šved Mathias Gustafsson. Po poročanju tujih medijev naj bi separatisti, ki jih podpira Kremelj, sodili še dvema Britancema, Andrewu Hillu in Dylanu Healyju. Naslednja sodna obravnava je predvidena za oktober, poročajo ruski mediji.

Prebeg se je rodil leta 1982 v Zagrebu. Kot trdijo in poročajo ruski mediji, pred posebno vojaško operacijo ni imel bojnih izkušenj. Znano pa je, da je pet let služil v oboroženih silah Republike Hrvaške. Ukvarjal se je z airsoftom. V Ukrajino je odšel decembra 2019. Na družbenih omrežjih je zapisal, da živi v Nikolajevu. Trdi, da je želel odslužiti tri leta, da bi dobil državljanstvo in ostal v državi, ker se je zaljubil v Ukrajinko, ki je skrbela za svojo bolno mater in je ni hotela zapustiti. Zagotavlja, da ni hotel nikogar ubiti, spopad pa so mu predstavili kot “pozicijski”, torej brez aktivne vojaške akcije.

Foto: zajetje zaslona/TheMoscowTimes.com

Preberg pravi, da se nima za plačanca. Služi v oboroženih silah Ukrajine – v oddelku mornarice Ukrajine, s katerim je 25. maja 2020 podpisal pogodbo. “Upam, da mi verjamejo in da bodo z mano ravnali tako kot z ukrajinskimi vojnimi ujetniki. Želim samo živeti,” je v intervjuju, ki so ga prenašali ruski mediji, povedal ujeti Hrvat. Priznal je, da so v njegovem bataljonu služili še trije tujci – vsi iz Velike Britanije. Hrvata so prijeli spomladi v Mariupolju, ko je poskušal pobegniti z borci ukrajinskih oboroženih sil. Kasneje je priznal, da naj bi mu med boji v Mariupolju ukazali, naj civilistov ne izpusti iz mesta.

Vrhovno sodišče samooklicane republike, ki ga mednarodna skupnost ne priznava, je 9. junija dva Britanca in enega Maročana, ki so jih zajele proruske sile na industrijskem vzhodu Ukrajine, obsodilo na smrt, ker sta bila plačanca. Vsi trije so se zoper svoje sodbe pritožili. V Rusiji od leta 1997 velja moratorij na smrtno kazen, vendar ne velja v dveh separatističnih regijah v Ukrajini. Ukrajinski družbeni mediji so preplavljeni s špekulacijami, da bi Kremelj morda poskušal izkoristiti tuje borce, da bi od Ukrajine pridobil koncesije ali jih zamenjal za ruske ujetnike, poročajo mediji. Za obtožence se je zavzela tudi zahodna diplomacija, za zdaj sicer neuspešno.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...