Golobova vlada pod parolo “depolitizacije” izvaja državni udar na javno RTV

Datum:

V poslanski skupini SDS ostro obsojamo odločitev vladne koalicije na včerajšnji seji kolegija predsednice DZ, da se predlog vladne novele zakona o RTV Slovenija obravnava po nujnem postopku. Gre za precedens v zgodovini naše države, ki nevarno maje demokratične temelje zakonodajnega odločanja, z željo po grobem posegu v neodvisnost in ustroj javne radiotelevizije.”

                   

143. člen Poslovnika DZ namreč določa, da lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku takrat: “Kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države.” V primeru spremembe zakona o RTV Slovenija ne gre za varnost in obrambo države, še manj za odpravo posledic naravnih nesreč, prav tako zakon nima posledic za delovanje države.

Gre enostavno za to, da stranke na oblasti želijo menjavo najpomembnejših direktorjev na javni RTV z bolj podredljivimi, ob tem pa spremeniti ustroj njenega delovanja, da bo lahko še bolj služila potrebam vladajoče politike. Predlog zakona namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predvideva enoten organ upravljanja in nadzora – svet RTV Slovenija. “Javni zavod naj bi vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave.”

Nesposobna vlada je že pozabila na svoje volivce. Namesto z reševanjem energetske in prehranske draginje se ukvarja predvsem s tem, kako še bolj okrepiti svoj vpliv na javni RTVS. (Foto: STA)

Z dnem uveljavitve tega zakona bi tako prenehal mandat članov programskega sveta in članov nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov ter mandat generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije. “Trditev, ki je zapisana v predlogu zakona, da ta ne bo imel nobenih finančnih posledic, torej ne drži.” Za vse predčasne odstavitve bo država zagotovo morala izplačati odškodnine prizadetim, stroški pa se v primeru sodnih sporov lahko merijo v milijonih evrov.

Golobova vlada naj svoje napore raje usmeri v reševanje energetske in prehranske draginje
Vse omenjeno kaže, kako daleč je sposobna iti vladajoča politika pod vodstvom Roberta Goloba, da si zagotovi in v polnosti podredi javni medij, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci. “Zato v poslanski skupini SDS izražamo ostro nasprotovanje teptanju Poslovnika DZ in Vlado RS pozivamo, da svoje napore raje usmeri v reševanje energetske in prehranske draginje, visoko inflacijo ter porast okužb s covidom-19, kot pa v ustvarjanje PR-trobila po svoji podobi.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...