Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Datum:

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu tudi predlog novele, s katerim v SDS predlagajo črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja. Poslanci so na zahtevo SDS opravili splošno razpravo, ki predlaga črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu. V gospodarstvu in tudi v politiki je zaradi aktualnega zakona močno završalo, saj da so neživljenjske in delodajalcem prinašajo le nove ovire. Na Vrhu slovenskega gospodarstva je Robert Golob gospodarstvenikom, ki nasprotujejo obstoječemu zakonu, obljubil zmanjšanje birokratskih ovir in prevetritev zakona. A kot po navadi, je tudi to obljubo prekršil. Poslanci so namreč z 45 glasovi zavrnili spremembo zakona. Nemudoma za tem, ko je državni zbor na izredni seji sklenil, da je predlog sprememb zakona o evidentiranju delovnega časa, ki so ga s ciljem črtanja nedavno uveljavljenih novosti vložili v SDS, neprimeren za nadaljnjo obravnavo, so v največji opozicijski poslanski skupini predlog vložili znova.

“Vlada je poleti sprejela predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki ga je nato sprejel DZ. Delodajalske organizacije so nenehoma opozarjale na posebnosti in da te posebnosti posameznih poklicev uredijo s podzakonskimi akti. Poslanci opozicije pa so opozarjali tudi na določene neživljenjske obveznosti, ki jih zakon določa in so se v praksi izkazale za upravičene. Zakon je povzročil negativne odzive zaposlenih in delodajalcev“, ja v uvodni razpravi povedal Rado Gladek.

25 podjetij pa se je na seznamu kršiteljev že znašlo. Poleg plačila globe morajo zdaj zaradi novele zakona o evidentiranju delovni čas naslednji dve leti obvezno beležiti elektronsko

Zakonu nasprotujejo tudi v koaliciji 
Gladek je poudaril, da zakonu ne nasprotujejo le omenjeni deležniki ampak so nestrinjanja izrazili tudi predstavniki vlade. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izjavil, da je zakon napisan tako, da ni izvedljiv. Tudi minister Klemen Boštjančič je izrazil določene pomisleke. Nenazadnje je bil do zakona kritičen tudi sam predsednik vlade Robert Golob, saj je gospodarstvenikom na Brdu pri Kranju obljubil zmanjšanje birokratskih ovir in prevetritev zakona o evidentiranju. A po razpravi v DZ sodeč, se je spet zlagal. Saj koalicija neumorno brani škodljiv zakon.

Bistvo novega zakona je črtanje neživljenjskih členov
“V SDS smo upali, da bo sedanja vlada sama ustavila izvajanje tega zakona in ker se to ni zgodilo smo vložili predlog spremembe zakona o evidencah, na področju dela in socialne varnosti. Bistvo zakona pa je črtanje členov, ki določene neživljenjskosti glede t.i. štempljanja uvajajo v prakso. Spremenili smo tudi člen, ki določa višino kazni v primeru nespoštovanja zakona,”
je povedal Gladek. “Slovenskemu gospodarstvu želimo omogočiti, da se namesto z nepotrebno birokracijo ukvarja z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti”, je zaključil.

Anja Bah Žibert je dejala, da kar je bistveno in kar bi morali dejansko izboljšati je, da se delodajalci v 80 odstotkov primerov pritožijo zoper ugotovitve inšpektorata oz. na globe in zahtevajo sodno varstvo ter v nekaterih primerih dosežejo celo preklic globe. S tem bi se morala ukvarjati Golobova vlada in ne s štempljanjem vsepovprek.

V stranki SDS tako predlagajo rešitev: “Črtanje spornih določb štempljanja, ki za poklice in področja, kjer je to nemogoče, ne pride v poštev. Koaliciji – da pomiri upravičeno razburjenje delavcev in delodajalcev – ni potrebno drugega, kot da sprejme našo rešitev.” Zakon tak kot je, je neživljenjski – koaliciji je dejal, naj si dajo možnost popravka, ustavijo to norijo in podajo nov predlog.

Koalicija meni, da je zakon dober in da SDS straši
Medtem pa so koalicijski poslanci prepričani, da opozicija zaposlene le straši z evidentiranjem, da se gre “populizma” in da to ne povzroča večje birokratizacije. Kot je dejal Andrej Kosi, gredo očitno poslanci proti svojemu ministru Hanu, ki je dejal, da zakon ni dober. Tudi Robert Golob je 29. novembra na Vrhu gospodarstva dejal: “Primer registriranega delovnega časa definitivno potrebuje izboljšave.” Vi delate v nasprotju lastne stranke in proti predsedniku vlade, je dejal Kosi. 

Zakon ni usklajen z direktivo EU
Kosi je še opozoril, da obstoječi zakon ni usklajen z direktivo EU, saj ne upošteva izjem. Pri tem pa je Alenka Helbl dejala, da je bil ta zakon sprejet na podlagi zloglasnih, perečih, aktualnih težav v dveh podjetjih in ne večine, ki se zaveda, kaj pomeni imeti dobrega in zaupanja vrednega zaposlenega. “In z bičem zdaj udarjate ravno po teh”.

Kdo podpira črtanje spornih členov?
Alenka Jeraj je povedala, glede na to, da koalicijski poslanci pravijo, da se pretirava in da zakon ni problematičen, naj to povejo tudi Gospodarski zbornici, Trgovinski zbornici, Združenju delodajalcev, Obrtni zbornici – ki novelo zakona SDS, ki črta sporne člene podpirajo. “Danes imate priložnost, da sporne določbe, če podprete našo novelo, tudi črtate. Potem se v miru usedite in če je potrebno kaj popraviti, to popravite. Ampak tak zakon z vsemi pritožbami pomeni samo še eno coklo pri gospodarstvu, ki ga že tako stiskate za vrat”, je jasno povedala Jerajeva.

Črtanja sprememb v zvezi z evidentiranjem delovnega časa očitno ne bo
V SD so predlogu SDS odrekli podporo, saj večino sprememb v vladni noveli podpirajo, se jim pa še vedno porajajo vprašanja glede fleksibilnosti beleženja delovnega časa v poklicih, “kjer zaposleni tako strogo in natančno vodenje evidence dojemajo kot administrativno breme in nepotrebno omejevanje njihovega načina dela”. Tudi v Svobodi so dejali, da sprememb ne bodo podprli. Jurij Lep in Matej T. Vatovec sta dejala, da naj se da zakonu čas, da zadiha in da se bo morda takrat pogledalo, če so potrebne izboljšave.

V SDS vnovič vložili zakon za odpravo “štempljanja”
Nemudoma za tem, ko je državni zbor na izredni seji sklenil, da je predlog sprememb zakona o evidentiranju delovnega časa, ki so ga s ciljem črtanja nedavno uveljavljenih novosti vložili v SDS, neprimeren za nadaljnjo obravnavo, so v največji opozicijski poslanski skupini predlog vložili znova.

Ker v poslanski skupini SDS “še vedno verjamejo, da sedanja vlada zna in zmore bolje“, so tako predlog sprememb zakona o “spornem štempljanju” spet vložili v parlamentarni postopek in s tem “predsedniku vlade dali še eno možnost, da izpolni obljubo“, ki jo je dal gospodarstvenikom minuli teden na Vrhu gospodarstva.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...