Google izplačeval milijonske odpravnine spolnim nadlegovalcem

Datum:

Izvršni direktor Googla je po tem, ko je New York Times razkril, kako je podjetje izplačevalo milijonske odškodnine obtoženim spolnega nadlegovanja, vsem uslužbencem poslal email v katerem je zagotovil, da v podjetju obtožbe spolnega nadlegovanja jemljejo zelo resno.

Izvršni direktor Sundar Pichai je Googlovim uslužbencem poslal email v katerem je skušal ublažiti novico o izplačevanju milijonskih odpravnin obtoženim spolnega nadlegovanja.

Pinchai je v svojem sporočilu uslužbencem skušal zagotoviti, da podjetje ni leglo spolnega predatorstva, kakor jih opisuje članek v NYT. Ob tem je skušal preusmeriti pozornost na 13 uslužbencev, ki so bili odpuščeni v zadnjih dveh letih zaradi spolnega nadlegovanja in po poročanju RT niso prejeli nikakršne odpravnine.

90-milijonska odpravnina
Ob tem je zanemaril, da je podjetje stvaritelju Androida Andyju Rubinu izplačalo 90 milijonov dolarjev in investiralo več milijonov v njegove prihodnje projekte v zameno, da bi “po tihem” zapustil podjetje, ko je bil soočen z obtožbami spolnega nadlegovanja. Rubin ni bil edini. Še dva druga direktorja sta bila odpravljena z milijoni dolarjev, medtem ko je podjetje molčalo o spolnih zlorabah, ki so se dogajale znotraj podjetja.

James Damore (vir: twitter)

Obtožbe so za Google še posebej uničujoče, saj se je podjetje v zadnjih letih skušalo predstavljati kot gonilo progresivizma. Lansko leto so odpustili inženirja Jamesa Damora, zaradi memoranduma, v katerem je naslovil Googleove probleme z raznolikostjo. Damorev memorandum je bil podkrepljen z znanstvenimi raziskavami in opozarjal na nepravilnosti znotraj podjetja. Damore je opozoril, da se zaposleni obnašajo “kot kak kult,” v katerem so dovoljena samo levo-liberalna mnenja, ter da se zaposleni z drugačnimi političnimi nazori čutijo ogrožene.

Očitna dvojna merila
Pojavlja se vprašanje, kako lahko odpustijo inženirja, ki je opozoril na probleme znotraj podjetja, medtem, ko brez težav finančno podpirajo spolne nadlegovalce. Dvojni standardi so več kot očitni. In tudi spletnemu velikanu je izgleda več do enoumja, kot do tega, da bi se zaposleni počutili varne pred spolnimi napadi na delovnem mestu.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...