Google je sodno zatrl svobodo govora na katoliškem portalu

Datum:

Googlu je po sodni poti uspelo utišati neprijetne vsebine o ideologiji LGBTQ+, ki jih je objavil poljski tednik Do Rzeczy, ki je sicer blizu Katoliški cerkvi. Utišanje svobode govora je bilo doseženo preko pristranske razsodbe sodišča v Varšavi. Sodišče “sovražnega govora” sploh ni opredelilo. 

Okrožno sodišče v Varšavi je zavrnilo tožbo, ki jo je vložil Paweł Lisicki, urednik tednika Do Rzeczy proti Googlu zaradi odstranitve vsebine, ker naj bi šlo za “sovražni govor”. To pomeni pravno zmago tehnološkega velikana na poljskem ozemlju. Zadevna vsebina se je nanašala na dve izdaji katoliškega programa na Youtube kanalu wSensie.tv o učenju katoliške cerkve o ideologiji LGBTQ+. Ključno pa je, da Google ni nikdar pripravil kakršnekoli definicije “sovražnega govora” ali podlage za takšno odstranitev vsebine. Tako trdi Ordo luris, nevladna organizacija za ohranjanje družinskih vrednot in svobode govora, in ki je zastopala Lisickega ter pripravila njegov primer proti tehnološkemu velikanu, poroča Remix News.

Sodišče ni opredelilo, kaj pomeni “sovražni govor”
Trdila je, da sta zaradi ravnanja Googla pod vprašanjem ugled Lisickega in njegova pravica do svobode govora. Sodišče je torej razsodilo v prid Googlu in navedlo, da program spodbuja “sovražni govor”, vendar pa ni opredelilo, kaj to pomeni. Navedlo je zgolj to, da so bila stališča, izražena v programih “zelo škodljiva”. Predstavljena stališča so bila sicer tudi stališča RKC-ja. Ordo luris je v odzivu dejal, da gre za primer, kako sodniki postavljajo svoje vrednote nad pravne norme, sodišča pa so znova ponudila zaščito pred kritiko ideologije LGBT. Tako je sodišče omejilo pravico do svobode govora in pravice posameznikov do izpovedovanja vere. Ko sta bila leta 2019 prispevka cenzurirana, je Lisicki dejal, da je šlo za obliko preventivne cenzure.

Vlada je že predlagala zakon za omejitev moči tehnoloških velikanov
Ta pa je po njegovem namenjena zadušitvi kritike ideologije LGBT in izključitvi katoliških pogledov iz javne razprave. Obenem je blokiranje aktualnih informativnih programov s strani družbenih medijev označil za zlorabo moči. Lisicki je še dejal, da obstaja nedefinirana skupina samozvanih ljudi, ki odločajo o pomenu sovražnega govora, ne da bi ga dejansko definirali. Nekoč so bile prepovedane le tiste vsebine, ki pozivajo k uporabi sile, sedaj pa se dogaja odstranitev vsega gradiva, ki je kritično do liberalnega “mainstreama”, kar je po njegovem očitna kršitev svobode govora. Spomnimo, da je poljska vlada pred časom predstavila predlog zakona proti cenzuri družbenih medijev, ki bi bil namenjen omejevanju moči tehnoloških velikanov. Predlagane globe bi lahko znašale tudi milijon evrov, vendar pa načrti že leta ostajajo neuresničeni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....