Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Datum:

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti je bil kritiziran že Netflix, Google pa je tokrat prestopil mejo. Naša utopična “prebujena” prihodnost je očitno že tu.

Googlovo novo orodje umetne inteligence Gemini je le še en dokaz več, kako absurdna je politika raznolikosti, pravičnosti in vključevanja. Kako bi sicer lahko pojasnili, da ob prošnjah za generiranje različnih osebnosti bele rase generira zgolj temnopolte? Papeža? Vikinge?

Številni so komaj čakali na novo orodje umetne inteligence, ki lahko generira fotografije, a so doživeli šok. Gemini namreč ne pozna in ne mora generirati osebnosti bele rase. Četudi so to bile, kot papež na primer. Zgodovinsko gledano so bili papeži belci, vendar je chatbot objavil slike temnopoltega moškega in ženske. Namesto da bi posredoval fotografijo enega od 266 papežev skozi zgodovino – vsi so bili belci – je Gemini posredoval slike ženske iz jugovzhodne Azije in temnopoltega moškega, ki nosita sveta oblačila.

Foto: X

Ko je bil Gemini zaprošen za generiranje fotografije ustanovnih očetov ZDA, se je ta odzval s podobami temnopoltih in ameriških staroselcev, ki podpisujejo nekaj, kar se je zdelo različica ameriške ustave. Drugi je pokazal temnopoltega moškega, ki je predstavljal Georgea Washingtona v beli lasulji in vojaški uniformi.

Foto: X

Generativna orodja umetne inteligence, kot je Gemini, so zasnovana za ustvarjanje vsebine znotraj določenih parametrov, zaradi česar so številni kritiki kritizirali Google zaradi njegovih progresivnih nastavitev. Na to se je odzval tudi poznavalec Žiga Turk, ki je na X zapisal: “Tole ni nastalo samo od sebe s strojnim učenjem. Tole nekdo konkretno lomi roke umetni inteligenci, da daje take rezultate. Ker če rečeš, naj nariše jabolka, ne riše banan namesto mačk ne psov …” Kar pomeni, da so bili parametri namerno nastavljeni, da Gemini ne prikazuje belcev.

Na goro kritik se je odzval tudi Google, ki je dejal da aktivno dela na popravku, orodje pa je začasno ustavljeno. “Nova igra: poskusite pripraviti Google Gemini, da naredi podobo belopoltega moškega. Doslej nisem bil uspešen,” je zapisal uporabnik X Frank J. Fleming, pisec za Babylon Bee, čigar niz objav o Gemini na platformi družbenih medijev je hitro postal viralen. V drugem primeru so Dvojčka prosili, naj ustvari podobo Vikinga – ki so bili belci skandinavskih korenin. A ne za Gemini.

Foto: X

Nenavadne upodobitve Vikingov, ki jih je podal chatbot, so vključevale temnopoltega moškega brez srajce z mavričnimi peresi, pritrjenimi na njegovo krzneno obleko, temnopolto bojevnico in azijskega moškega, ki stoji sredi nečesa, kar se je zdelo puščava. Kot temnopolte je prikazal tudi nekatere nacistične osebnosti.

Po tem se mnogi sprašujejo, ali so na Googlu res tako nekompetentni?
“Delali bomo napake, ko bomo hoteli biti dobri zavezniki, ko bomo želeli biti antirasisti, bomo delali napake. Cilj je, da poskušamo, se izobražujemo in postajamo boljši,”
je dejala Jen Gennai. Abotno in absurdno je reči, da je to “napaka” in da parametri niso bili namerno nastavljeni. Gemini je na poziv belega kmeta prikazal sliko temnopolte oziroma latinoameriške ženske in moškega.

Foto: X

Je pa Gennai, ki je tudi ustanoviteljica Googlove pobude ‘AI Responsibility’, že leta 2021 v videoposnetku odkrito namignila, da obravnava ‘temnopolte’ in Latinoameričane drugače od drugih zaposlenih, ki so belci. Povedala je, da “nadarjeni temnopolti, latinoameriški in latinskoameriški zaposleni” napredujejo “veliko pozneje”. Nato je rekla, da je napačno obravnavala vse člane svoje ekipe “enako” in se temu primerno spremenila. Vse to na podlagi “zgodovinskih struktur in sistemov”.

Po poročanju Daily Wire je bila Gennaijeva pod nadzorom že med volitvami leta 2020, ko je domnevno predlagala Project Veritas, s katerim je Google skušal preprečiti, da bi nekdanji predsednik Donald Trump ostal v Beli hiši.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...