Fides: Golob nam je dvakrat grozil!

Datum:

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo izjavo predsednice države, ki jim je predlagala začasno prekinitev stavke. Odvrnili so, da je stavka njihova pravica, obenem pa razkrili, da so bili na včerajšnjem sestanku deležni premierjevih groženj. To naj ne bi bilo prvič. V preteklosti smo poročali, da naj bi zdravnikom v premierjevem imenu grozil nekdanji minister Danijel Bešič Loredan. 

“Predlagamo, da se, preden komentira situacijo v zdravstvu, bolje seznani s stanjem vsaj še pri zdravnikih, pozanimala se je namreč pri premierju, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi,” je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh. Golob je sicer zanikal kakršne koli grožnje, ki naj bi jih izrekel na sestankih.

Polh se je na besede Pirc Musarjeve odzval še z besedami: “V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države.” V sindikatu so prepričani, da je stavka zakonita, legitimna in da je z ničimer ne kršijo.

Nataša Pirc Musar je v izjavi za javnost sicer priznala, da so zdravniki upravičeno nezadovoljni z agonijo, da bi se vlada morala držati podpisanih dogovorov, skratka, da je njihova stavka legitimna, a jih je še v isti sapi pozvala, naj jo prekinejo, saj naj bi to tvorno prispevalo k pogajanjem.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Polh je v izjavi, ki jo je podala predsednica države, opozoril tudi na diskrepanco. Denimo, predsednica po eni strani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano, poroča STA.

Predsednik sindikata Fides je tudi poudaril, da se ne strinja s spremenjeno odločitvijo vlade, da se zahteve zdravnikov še naprej obravnavajo v okviru skupnega plačnega sistema.

Zdravniki in zobozdravniki stavkajo že vse od 15. januarja. Njihova temeljna zahteve so ureditev plačnega sistema v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odprava plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Ker pogajanja doslej niso prinesla nobenega napredka, so nekateri zdravniki preklicali soglasja za nadurno delo. Preklici bodo večino začeli veljati z začetkom marca.

Golobova “totalna vojna”
Kmalu po zaprisegi Golobove vlade so se začela pogajanja z zdravniškim sindikatom, prav s temi pogajanji pa je povezana Golobova prva večja afera. Na neki točki naj bi naročil Bešič Loredanu, naj predstavnikom zdravnikov napove “totalno vojno”, če se ne bodo uklonili. Številni so ob vseh medijskih napadih, ki jih zadnje dni doživljajo zdravniki, prepričani, da je Golob svojo grožnjo že uresničil. Več – TUKAJ.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...