Googlovo nagrado je v preteklosti prejel tudi raziskovalec Matija Ogrin

Datum:

Podjetje Google in služba vlade za digitalno preobrazbo sta v četrtek podpisala sporazum, na podlagi katerega bo podjetje v naslednjih dveh letih v Slovenijo investiralo 2,5 milijona evrov za pomoč pri digitalni preobrazbi. Na srečanju je bilo govora o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU s področja digitalne preobrazbe in o konkurenčnih prednostih Slovenije pri investicijah v informacijsko tehnologijo ter tudi v razvoj umetne inteligence. Z Googlom pa je v preteklosti sodeloval tudi Matija Ogrin, višji znanstveni sodelavec in predstojnik na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, ki je prejel celo njihovo nagrado.

Predsednik Nove slovenske zaveze Matija Ogrin namreč preučuje slovensko književnost od 17. do 19. stoletja. Njegova glavna pozornost velja baročnem slovstvu, poznobaročnim delom v času razsvetljenstva in romantike ter slovstvenemu krogu Antona Martina Slomška. V zadnjih letih se posveča zlasti rokopisom in nadaljuje raziskavo “Neznani rokopisi slovenskega slovstva”.

Skupaj s Tomažem Erjavcem, IJS, je prejel nagrado Google Digital Humanities Research Award (2010). “Veseli smo pozitivnega odziva na naše začetne prodore v digitalno humanistiko, podelili smo nagrade za raziskave digitalne humanistike, ki se osredotočajo na evropske univerze in raziskovalna središča,” je napisano na Google spletni strani, kjer so nanizali tudi vse prejemnike nagrad, med katerimi so mnoge ugledne univerze, akademije.

Promocija Slovenije
Tovrstne nagrade in vključevanje slovenskih akademikov so dobra promocija Slovenije, tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša išče številne priložnosti za promocijo Slovenije in investicije, ki bi pomagale okrepiti slovensko gospodarstvo. Po tistem, ko je vizionarja in izumitelja Elona Muska povabil k investiciji nove tovarne v Slovenijo, se je konec oktobra pogovarjal z glavnim izvršnim direktorjem družbe Apple Timom Cookom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...