Grob napad obveščevalcev na parlamentarno demokracijo: Direktor Sove Kozmelj ne želi izročiti dokumentov o zaposlitvah na Sovi!

Datum:

“Pravkar izvedel, da obveščevalna agencija Vlade RS pod neposredno ingerenco Marjana Šarca uradno zavrača nadzor na svojim delovanjem. Tega si pred 30 leti ni upal niti Ertl,” je na Twitterju opozoril Janez Janša. Spomnimo namreč, da je komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) 1. oktobra zahtevala podatke o zaposlitvah brez razpisov na Sovi v času vlade Marjana Šarca, saj so se v javnosti pojavili resni sumi, da so na Sovi zaposlovali nezakonito. Tam je namreč zaposlena Šarčeva dolgoletna “znanka” Nataša H. Pričakuje se tudi odzive drugih parlamentarnih strank, saj gre za grob napad na parlamentarno demokracijo in sisteme demokratičnega nadzora.

                   

Popoldne je završalo. V političnih krogih je namreč udarila informacija, da je Sova pod vodstvom Rajka Kozmelja zavrnila predajo dokumentacije o zaposlitvah na Sovi v času mandata Marjana Šarca, ki jo je zahteval Knovs.

Kot kaže, se je krog premierja, kamor sodi tudi njegov svetovalec za varnost in koordinator iz ozadja Sove Damir Črnčec, odločil, da ne bo spoštoval sklepov komisije, ki je edina pristojna za zakonit nadzor obveščevalnih in varnostnih služb – čeprav je direktor Kozmelj izrecno dal besedo, da bodo dokumentacijo izročili.

Zanikanje parlamentarnega nadzora je zaskrbljujoče
Zaskrbljujoče. Ali gre za samovoljno zanikanje demokratičnega mehanizma parlamentarnega nadzora?” je sporno metodo komentiral varnostni strokovnjak Dušan Olaj, novinar Bojan Požar pa je potezo označil za pravi državni udar. Da gre za točno informacijo, je potrdil tudi podpredsednik Knovsa Žan Mahnič. Drži. Ko smo bili na nadzoru, nam je politični direktor #Sova Kozmelj dejal, da bomo dokumente dobili. Vmes ga je očitno klical Damir in mu jih pošteno napel. Parlamentarnega nadzora ni več, #UdboSova lahko počne, kar želi. In nekateri bi tem totalitarcem še večali pooblastila …” je zapisal.

Predsednik Knovsa Tonin: Oviranje nadzora nesprejemljivo
Spomnimo, da je predsednik Knovsa Matej Tonin prejšnji torek po nadzoru na Sovi od te zahteval, naj jim posreduje razpisno dokumentacijo o zaposlitvah brez javnega razpisa in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. “Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času,” je povedal Tonin in dodal, da se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. No, teh podatkov že več kot teden dni po obljubi še vedno ni, saj kot kaže, v vladnih sobanah vlada prava panika pred razkritjem.

Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin. Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. “Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture,” je priznal. Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

Image

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...