[Video] Francija za migrante na leto zapravi 10 milijard evrov: Po nekaterih izračunih tudi 7-krat več

Datum:

Da so množične migracije veliko breme za davkoplačevalce, ni nobena skrivnost. Po ocenah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Francoze množično priseljevanje ilegalcev stane okoli 10 milijard evrov na leto. Po nekaterih drugih izračunih naj bi bila ta številka celo sedemkrat višja.

V Franciji, tako kot v številnih drugih državah, je cena priseljevanja zelo aktualna tema. Voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen naj bi po trditvah Breitbarta ocenjevala, da ilegalci francoske davkoplačevalce stanejo med 10 in 70 milijard evrov.

Taka ocena stroškov naj bi vključevala nastanitev, zdravstveno oskrbo, skrb za “mladoletnike brez spremstva” in druge oblike socialne podpore, do katerih so upravičeni ilegalni migranti in prosilci za azil.

Samo za “mladoletne” migrante dve milijardi evrov na leto
Vsak “mladoletni” ilegalni migrant naj bi francoske davkoplačevalce stal 50 tisoč evrov letno. Glede na to, da je v državi 41 tisoč “mladoletnih” migrantov, to znese dve milijardi evrov.

Po drugi strani pri OECD poudarjajo, da migranti prinesejo 4 milijarde evrov na leto v francosko davčno blagajno, a to v “najboljšem” primeru še vedno predstavlja izgubo v višini šest milijard evrov.

Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da se število migrantov v Franciji iz leta v leto povečuje, namesto da bi se zmanjševalo. Samo v letu 2018 je Francija obravnavala okoli 123 tisoč prosilcev za azil. Največ, več kot 55 odstotkov vseh prosilcev je prišlo iz Afganistana.

Le Penova zahteva referendum
Medtem ko francoski predsednik Emmanuel Macron omenja, da Francija ne bi smela biti “preveč privlačna” za migrante, pa ga Le Penova napada, da je premehek glede vprašanja priseljevanja. Zato je nedavno tudi predlagala referendum glede vprašanja priseljevanja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto: EPA)

“To so vprašanja, na katera imajo Francozi pravico odgovoriti, imajo pravico biti vprašani, saj se je zadnjih 30 let vodilo politiko priseljevanja, ki je v nasprotju z njihovo voljo,” je pred časom povedala Le Penova.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...