Grobarka Slovenske vojske in ljubiteljica partizanskih proslav se vrača na pravosodni resor

Datum:

Premierju Robertu Golobu se je s ponedeljkom iztekel rok, do katerega je moral sprejeti odločitev o nasledniku Dominike Švarc Pipan na ministrstvu za pravosodje ali pa sporočiti vsaj ime člana vlade, ki bo začasno prevzel vodenje resorja. Naposled se je odločil, da predlaga imenovanje Andreje Katič. 

Pred začetkom seje vlade je minister za kohezijo in regionalni razvoj iz vrst SD Aleksander Jevšek zatrdil, da imajo kar nekaj možnih imenih, ki bi lahko poprijela za vodenje pravosodnega ministrstva, a da je po njihovem od samega premierja odvisno, ali bo pristopil h kateremu od njih in pridobil njihovo soglasje h kandidaturi.

Po informacijah N1 se v stranki niso odločili za oblikovanje dolgega seznama možnih kandidatov za pravosodnega ministra. Čeprav se je ugibalo, da bi lahko ministra postala podpredsednica SD in aktualna poslanka Meira Hot in odvetnik Marko Butinar, je bila naposled sprejeta odločitev, da bo naslednica Švarc Pipanove lojalistka stranke SD Andreja Katič, ki je v času Šarčeve vlade že vodila pravosodno ministrstvo. 

Pri izboru pretehtale izkušnje
Pred dnevi se je poročalo, da Robert Golob kandidaturo Katičeve naj ne bi bil pripravljen sprejeti, a da za njo stoji precej velik del stranke. Katičeva je v današnji izjavi za medije povedala, da soglasja h kandidaturi ni podala, a je, kot kaže, do slednjega vendarle naposled prišlo. Po prvem delu sestanka sta po poročanju STA poslopje vlade zapustila glavni tajnik stranke Matevž Frangež in gospodarski minister Matjaž Han, nato pa se je Frangež v spremstvu Katičeve vrnil na sestanek. Premier je s Katičevo opravil razgovor, slednja pa je na kandidaturo tudi pristala. Odločitev zanjo je sprejel na račun njenih izkušenj, predlog za imenovanje pa je že bil posredovan v hram demokracije.

Katičeva v tem trenutno opravlja funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo. Po študiju prava se je zaposlila na velenjski občini, kjer je med leti 1998 in 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. Pred desetimi leti je bila izvoljena za poslanko, med leti 2015 in 2018 pa se ja zavihtela na mesto obrambne ministrice. Leta 2018 je bila imenovana za pravosodno ministrico. Po izteku mandata, leta 2020, se je vnovič zaposlila na Mestni občini Velenje, januarja letos pa je, kot že rečeno, pričela opravljati delo državne sekretarke.

Od grobarke Slovenske vojske do vnovične kandidatke za mesto pravosodne ministrice
Mnogi se bodo nove kandidatke za pravosodno ministrico spomnili kot grobarko Slovenske vojske, saj je ta Slovensko vojsko zapustila v katastrofalno slabem stanju. Potem ko je v javnost februarja 2018 prišla novica, da so bili pripadniki 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske na ocenjevanju na Počku ocenjeni z oceno negativno, je javnost spoznala posledice dolgoletnega zanemarjanja obrambnega resorja. Ko pa je šest vojakov utrpelo ozebline, številnim vojakom pa so pričeli razpadati škornji že po dveh tednih uporabe, je postalo jasno, da poleg kadrovske podhranjenosti vlada v vojski tudi huda materialna podhranjenost.

Namesto da bi Katičeva tedaj odstopila, je na ministrskem stolčku vztrajala vse do samega konca. Nato pa si je še prislužila nov ministrski položaj na mestu ministrice za pravosodje. Marsikdo je tedaj špekuliral, da je bilo verjetno tako zaradi pritiska šaleškega lobija, ki je zaradi neodgovornega ravnanja poskrbel, da je projekt TEŠ 6 davkoplačevalce stal 1,4 milijarde evrov namesto 655 milijonov evrov. Da bi slednji želel z njenim imenovanjem prikriti odgovornost za afero TEŠ 6, so seveda tedaj ostro zanikali.

Foto: Srdjan Živulović/Bobo

V času, ko je Katičeva vodila pravosodno ministrstvo, se je družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisalo dolg v višini kar 29 milijonov evrov. Čeprav je bilo tedaj govora o spremembi zakonodaje na področju prisilne poravnave, do premikov v praksi seveda pričakovano ni prišlo. Precej pa prahu pa je dvigovala tudi tedaj, ko jo je bilo mogoče opaziti na proslavah, ki slavijo zmago komunistične revolucije, v kateri je življenje izgubilo na tisoče ljudi. Na partizansko komemoracijo na Graški Gori, kjer so nekateri postopali z orožjem, je denimo brez kakršnega koli sramu prišla celo odeta celo v majico s totalitarnim simbolom rdeče zvezde. Če bi v normalni demokratični državi to terjalo odstop ministra, tudi v tem primeru seveda do tega ni prišlo.

Ministrica Andreja Katič odeta v totalitarno rdečo zvezdo (Foto: Twitter)

Glede na to, da Katičevi slikanje v družbi z do zob oboroženimi partizani ni nikoli motilo, ne preseneča podatek, da zaseda mesto podpredsednice Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Nekdanja pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot, s katerimi v SD nimajo težav. (vir: Twitter)
Foto: posnetek zaslona ZZB NOB Slovenije

Katičevo pred prevzemom funkcije čaka še predstavitev pred matičnim delovnim telesom. Najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature se bo morala predstaviti, nato pa sledi še glasovanje s strani poslancev. Ker Golobova koalicija uživa udobno večino, njeno imenovanje seveda nikakor ni pod vprašanjem.

Gre za za zelo lojalen kader
Katičeva za razliko od Švarc Pipanove, ki je v času njenega prvega mandata v vlogi pravosodne ministrice, zasedala mesto državne sekretarke, nedvomno velja za zelo lojalen kader matične stranke. Podobnega konflikta, v katerem se je znašla Švarc Pipanova s stranko SD, tako v prihodnje ni pričakovati. Marsikdo meni, da je njeno imenovanje nekakšna zaušnica premierju, ki je kar nekaj časa zavlačeval z odslovitvijo Švarc Pipanove navkljub kritikam, ki so prihajale iz koalicijske SD.

Kaj si o izboru kandidatke misijo ljudje, pa najbolje pričajo kar komentarji, ki so se usuli na družabnih omrežjih: “Katastrofični ministri te vlade. “Odlična” bo za tako ekipo.”; “Razmišljam po kmečko: iz slabega na slabš!”; “Plitvine kadrovskega bazena SD-ja.”; “Sam še to manjka pa bo šlo res vse k hudiču”; “Ahaha, in zdej Golob predlaga Andrejo Katič. Pa sej to je joke, no”; “Andreja Katič kot bodoča ministrica za pravosodje? No, Kučan je trdil, da je glas zanjo glas za pravo stvar. Samo točno isto je rekel tudi o Dominiki Švarc Pipan, tako da ne vem …”; “Ali bo ona odkrila, kdo je Robiju ukradel identiteto?”; Namesto da bi katastrofa upadala, se s to potezo, če bo res, samo še poglablja. Fotografije z novodobnimi partizani, ki to niso, pove vse.”

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...