Grozljiva resnica o kopanju kobalta za električna vozila

Datum:

Podcast Joeja Rogana je razkril grozljive suženjske pogoje, v katerih delajo rudarji v rudnikih, ki pridelujejo material, potreben za električne avtomobile.

Najbolj poslušan podcast na svetu je ta teden osvetlil nekatere grozljive suženjske razmere za pridobivanje surovin, potrebnih za izdelavo baterij za električne avtomobile, in baterij za druge naprave, kot so mobilni telefoni in prenosni računalniki.

Rogan je v oddajo privabil aktivista Siddhartha Kara, da bi spregovoril o tem, kaj se dogaja v teh afriških rudnikih, natančneje v Kongu.

“V vsej zgodovini suženjstva, mislim, da lahko gremo stoletja nazaj, celo v zgodovini človeštva ni bilo več trpljenja, ki bi ustvarilo več dobička in bilo povezano z življenji več ljudi po vsem svetu, od tega, kar se trenutno dogaja v Kongu,” je dejal Kara. “Razlog je naslednji: kobalt, ki ga kopljejo v Kongu, je v vsaki litij-ionski akumulatorski bateriji, proizvedeni na svetu, v vsakem pametnem telefonu, vsaki tablici, vsakem prenosnem računalniku in, kar je bistveno, v vsakem električnem vozilu.”

Kara je opozoril, da so rudarske razmere v državi tako slabe, da so ljudje pod nadzorom oboroženih mož prisiljeni te materiale kopati ročno.

Kobalt se je resnično razširil pred približno 10–12 leti,” je dejal. “In to je v drugem delu države v rudarskih provincah na jugovzhodu Konga. Razširil se je, ker so ga začeli uporabljati v litij-ionskih baterijah za povečanje njihove napolnjenosti in stabilnosti.”

“Kongo poseduje več kot polovico svetovnih zalog kobalta in seveda veliko zlata, diamantov in drugih surovin kot preostali del planeta skupaj. In je v majhnem koščku Konga, v jugovzhodnem kotu – delu, ki se je nekoč imenoval Katanga. Preden je kdo vedel, kaj se dogaja, so kitajska vlada, kitajska rudarska podjetja prevzela nadzor nad skoraj vsemi velikimi rudniki, lokalno prebivalstvo pa je bilo razseljeno. Pod prisilo kopljejo v popolnoma nečloveških, mučnih pogojih za dolar na dan, s kobaltom pa dovajajo dobavno verigo v vse telefone in tablice, še posebej v električne avtomobile.”

Kara je eden redkih, ki je videl rudnike kobalta od blizu, in o njih posnel celo kratek video.

“Tu je dno dobavne verige vašega iPhona, vaše Tesle, vašega Samsunga. Bil sem prvi tujec, ki je prišel v ta rudnik, zato sem smel posneti le kratek video. To je industrijski rudnik kobalta, kjer naj ne bi bilo ročnih delavcev, namesto njih naj bi kopali traktorji in bagri. Ta podatek je na voljo podjetjem, ki kupujejo rudnine. V rudniku Shibaura, ki sem ga pobliže videl, naj ne bi bilo niti enega ročnega delavca. Pa sem videl več kot 15.000 človeških bitij, stisnjenih v to jamo med ročnim kopanjem. In če vključite zvok, lahko slišite kladiva, kričanje, godrnjanje množice človeštva, ” pravi Kara.

https://www.youtube.com/watch?v=piXwDW36jBQ&feature=emb_title

“To je na tisoče posameznikov, ki kopljejo za dolar ali dva na dan. Kopljejo brez varnostne opreme, kobalt pa je strupen, zato ga ves dan vdihavajo,” opozarja Kara in upa, da bodo ljudje končno dovolj odločni, da bodo koroporacije prisilili, da nekaj spremenijo.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...