[Najbolj brano v letu 2022] Psihoanalitik Vodeb: “Ekscesne reakcije Urške Klakočar Zupančič me asociirajo na nekatere moje pacientke!”

Datum:

Njene ekscesne reakcije – tudi ta njen intervju z Urošem Slakom – me asociirajo na nekatere moje pacientke oziroma klientke, ki pridejo k meni po drugo mnenje oz. na konzultacije, ko jih na psihiatriji diagnosticirajo z neko nedefinirano osebnostno motnjo ali morda celo z bipolarno motnjo,”  je obnašanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič komentiral strokovnjak psihoanalize Roman Vodeb, ki meni, da imajo simptomi v resnici zelo konsistentno simbolno strukturo in so še kako sporočilni. Članek je prebralo 57 tisoč bralcev Nove24TV.

Ko so pred kratkim na družbenih omrežjih zaokrožile fotografije s snemanja “boksarskega obračuna” v državnem zboru – pomerila sta se poslanec GS Dejan Zavec in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, so požele mnogo burnih reakcij, ki so bile večinoma negativne. “Tiste ljudi, ki so otrokom pokvarili presenečenje in tako grdo izrabili to simbolno gesto, bi moralo biti sram,” pa se je nato na reakcije odzvala Klakočar Zupančičeva. “Ne, gospa, sram bi lahko bilo tiste, ki so Vas postavili na čelo parlamenta. Cenena cirkuška samopromocijska predstava ni ne primerna ne dostojna za spodbudo in izražanje podpore otrokom in staršem na hemato-onko oddelku Pediatrične klinike,” ji je odgovoril priznani psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik. A ekscesi predsednice DZ se na tej točki še niso končali.

“Konec koncev je skorajda popolnoma vseeno, kaj si javnost misli o tem filmu, ker to ni bilo namenjeno javnosti,” je v oddaji 24ur zvečer prepričana v svoj prav poudarila Klakočar Zupančičeva – in dodala, da je javno postalo šele, potem ko je poslanska skupina SDS dala svoje protestno pismo. Z njeno izjavo se ni strinjal niti voditelj oddaje, ki je pripomnil: “Seveda je pomembno, vi ste predsednica Državnega zbora, predstavnika ene od treh vej oblasti, in pomembno je, kako se vi obnašate in kaj sporočate.” Na Twitterju pa se je oglasil tudi Roman Vodeb, ki je ocenil, da Klakočar Zupančičeva “absolutno ne šteka” koncepta simbolnega (in koncepta simptoma). Po njegovih besedah predsednica DZ meša simbolno in simbolično, njen boks pa je predvsem simptomatski. Prosili smo ga za pojasnilo.

Simptomi imajo v resnici zelo konsistentno simbolno strukturo in so še kako sporočilni
“Ne vem, ali je zgolj v maniji ali ima tudi nanašalne blodnje,”
je zapisal Vodeb, ki je že pred tem nastop Klakočar Zupančičeve pospremil s komentarjem: “Ta pa ima – v (konstantni) fazi hipomanije – megalomanske racionalizacije – v rangu nanašalnih blodenj.” Svoje besede je nato tudi pojasnil – Urška Klakočar Zupančič ima po njegovem videnju prav posebno osebnostno strukturo. “V objemu neke latentne (psihične) ranjenosti s svojimi “norimi”, torej čudnimi idejami in izpadi mi kot osebnost – kot ženska – deluje precej dezorientirano, “(z) moteno”. V svojem nezavednem – v potlačeno-izrinjenih jedrih – ima določene nepredelane vsebine, ki botrujejo raznoraznim simptomom oz. dezorientiranim izpadom – od rdečih štiklov, poplesavanja pred častnim vojaškim vodom na rdeči preprogi, koleričnim verbalnim izpadom v DZ,” je še ocenil Vodeb in pojasnil, da imajo vsi ti simptomi v resnici zelo konsistentno simbolno strukturo in so še kako sporočilni.

Značilnost takšni “ranjenih duš” je, da nimajo nikakršne avtorefleksije oz. samocenzure
Po Vodebovih besedah je značilnost takšnih “ranjenih duš”, da nimajo nikakršne avtorefleksije oz. samocenzure. Niti za hipec ne pomislijo, da so v zdrsu – na stranpoti – da so “kiksnile”. Njihove racionalizacije imajo specifično, torej “železno” (rigidno) logiko. Tako suvereno se sami sebi zlažejo, da svojih oslovskih ušes niti ne opazijo, čeprav jih javnost še kako vidi oziroma opaža, je še opozoril Vodeb. Temu je dodal, da po svoje ni čudno, da se ji njen boks ne zdi nič čudnega (niti njeni rdeči štikli, tatooji, piercingi, poplesavanje po rdeči preprogi …). Klakočar Zupančičevi se po Vodebovem mnenju verjetno ne da prav nič dopovedati, ker ima očitno ego večji od vesolja. Robert Golob je verjetno nad njo že povsem obupal, čeprav se vendarle zdi – politično bi bilo to modro (za Gibanje Svoboda in celotno koalicijo in državo), da bo kmalu umaknjena v neko “odlagališče” neprimernih oz. nesposobnih, torej škodljivih oz. odpisanih političnih kadrov.

Njene ekscesne reakcije – tudi ta njen intervju z Urošem Slakom – mene asociirajo na nekatere moje pacientke oziroma klientke, ki pridejo k meni po drugo mnenje oz. na konzultacije, ko jih na psihiatriji diagnosticirajo z neko nedefinirano osebnostno motnjo ali morda celo z bipolarno motnjo. Meni Klakočar Zupančičeva dejansko deluje, kot da bi bila v neki hipomaniji. To je faza permanentne psihične vzburjenosti iz registra manije – brez faz depresije – ki botruje tudi njenim čustvenim, torej koleričnim izpadom. Dvomim pa – čeprav je tudi to možno, da bi si dovolila “naspidiranja” s kakšno stimulativno drogo. No, v slovenski politiki, predvsem tisti levo(anarho)liberalni, je vse mogoče,” je podal svojo oceno poznavalec področja psihoanalize Roman Vodeb.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....