Grožnja vse bližje Sloveniji: Bo Avstrija naslednja tarča islamskih teroristov?

19
Foto: STA

Avstrija je v zadnji letih postala sekundarna tarča teroristov, zato je teroristični napad tu precej verjeten, je prepričan svetovalec avstrijske vlade za varnostna vprašanja Nicolas Stockhammer. Avstrija naj bi bila v primerjavi z ostalimi državami glede nevarnosti napada “v vmesnem območju”.

“Ocenjujem, da se bo v Avstriji nekaj zgodilo,” je dejal Nicolas Stockhammer, a hitro dodal, da še vedno obstaja upanje, da do tega še ne bo prišlo prav kmalu. Država se prav v tem času sooča s poostrenimi varnostmi ukrepi na letališčih in prometnih predelih, poroča Local.

Evropa stori premalo za preprečevanja terorizma
Do poostrenih razmer je prišlo zaradi nedavnih terorističnih napadov v Bruslju, v katerih je umrlo 34 ljudi. Stockhammer je prepričan, da se mora Evropa pripraviti vsaj na 20 let boja proti terorizmu, pri čemer bodo ključni ukrepi za preprečevanje napadov. “Premalo se je zgodilo glede tega,” je prepričan svetovalec avstrijske vlade za varnostna vprašanja.

V Evropi narašča tudi percepcija, da vedno večja nevarnost nedolžnim grozi s strani “domačih” teroristov, ki dajejo vsaj na prvi pogled videz integriranosti v evropsko družbo. Nekateri avstrijski intelektualci so začeli zato pozivati k večjemu trudu za integracijo. “Obstajajo znaki, ki jih lahko določene organizacije ali klubi prepoznajo kot znake radikalizacije. Te organizacije potrebujejo ustrezne informacije, kako se lahko soočijo s pojavom radikalizacije,” je prepričana profesorica z univerze v Kremsu Gudrun Biffl. 

Ž. K.