Han trdi, da razume ekonomijo, a kaj, ko Slovenija ne razume Hana!

Datum:

“Pa s čim jih to Golob hrani?” je bil odziv enega od uporabnikov na Twitterju, ki je bil šokiran nad zlepljenko besed ministra za gospodarski razvoj Matjaža Hana. Ta je namreč na javni televiziji vneto poskušal pojasniti oziroma opravičiti vladne ukrepe in njeno kvazipomoč gospodarstvu, češ da Slovenija ne razume gospodarstva. Zdi pa se, da problem ni v razumevanju gospodarstva, ampak v razumevanju Hana. Njegovi nerazumljivi stavki so bili namreč vse prej kot jasno pojasnilo.

                   

“Če kdo razume gospodarstvo, ga midva,” je zatrjeval minister za gospodarski razvoj Matjaž Han v oddaji Odmevi na RTV Slovenija, pa vendar ni bilo videti tako. Ta je skušal pojasniti, zakaj so gospodarstveniki nezadovoljni nad vladnim ukrepom in zakonu o pomoči gospodarstvu. Kot smo zapisali, “skušal” je, vendar mu sodeč po tem, kar je povedal, ni ravno uspelo.

“Če kdo razume gospodarstvo, ga midva,” je uvodoma pričel svoj stavek Han, z “midva” je mislil še na Bojana Kumerja, ki je bil prav tako gost v oddaji.  “Če bi imeli neomejene količine denarja in če bi imeli pravico iz Evr … , če ne bi imeli nad glavo, se pravi te državne pomoči, se pravi, da se ne bi sheme, v bistvu, ki jih je Evropa sprejela držal, potem bi lahko tudi drugače delali,” je skušal zajeti bistvo Han in nadaljeval: “ker pa se moramo držati Evropske sheme, ki so jo v Evropi sprejeli, ker se moramo fiskalnega zadeva držat, je zadeva mogoče lahko kdaj, je pri gospodarstvenikom nezadovoljstvo, ne.” Večina ni razumela Hana, kot tudi ne uporabnik na Twitterju, ki je zastavil vprašanje: “Pa s čim jih to Golob futra?”

Eden od komentarjev je bil tudi: “Han se je zaplezal že po nekaj sekundah. Zdaj razumem, zakaj mu Golob ne pusti govoriti pred novinarji.” 

Spomnimo, da se je Robert Golob na novinarski konferenci junija izkazal za pravega grobijana, zdaj pa morda celo vemo, zakaj. Golobova ministra Matjaž Han in Bojan Kumer naj bi po seji vlade predstavila ukrepe za konec draginje, za katere se je izkazalo, da nam ne prinašajo pocenitve življenja, temveč še dražja goriva. Prav tako se je izkazalo, da sta bila Han in Kumer poleg le kot priveska, saj nista prišla niti do besede, ko je novinarka želela slišati tudi njuna pojasnila, ali pa ju je Golob namerno prekinil, saj je pričakoval kaj podobnega, kot se je zgodilo včeraj.

Vlada je na zadnji seji namreč obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu, ki naj bi med drugim prinesel subvencije za stroške elektrike za leto 2023. Po navedbah Hana so se dogovorili, da bodo zakon po obravnavi na vladi jutri predstavili socialnim partnerjem, nato pa ga predstavili še v DZ-ju in ga v ponedeljek sprejeli na vladni dopisni seji. Potrjen naj bi bil na redni decembrski seji, veljati pa bi začel 1. 1. 2023. Po vladni oceni bo ukrep pomoči stal 1,2 milijarde evrov, kar imamo v rezervi v proračunu, je dejal minister in ponazoril, da bo 850 milijonov evrov namenjenih gospodarstvu, 100 milijonov evrov za ohranjanje delovnih mest in 200 milijonov za izboljšanje likvidnosti podjetij. Zakon namreč uvaja tudi subvencioniranje skrajšanega delavnika in začasnega čakanja na delo ter ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij.

Foto: STA

Kljub temu pa so v Gospodarski zbornici še vedno nezadovoljni z vladno odločitvijo. Menijo, da so cene absolutno previsoke, saj naj bi infrastrukturni minister Bojan Kumer obljubil, da vlada uvaja kapico. Verjeli so, da bo to znižalo cene, kar pa se ni zgodilo. Golobovo vlado glede pomoči gospodarstva med energetsko krizo je okarala celo direktorica GZS Vesna Nahtigal“Kot veste, je bila gospodarska zbornica res tvoren partner pri sodelovanju z vlado pri pripravi teh ukrepov, imeli smo svojega predstavnika v kriznem štabu, za njim pa močno zaledno skupino. In seveda, gleda na to, da smo v to vložili veliko energije, smo z današnjimi dejstvi razočarani,” je v izjavi povedala Nahtigalova.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...