HDZ neuradno relativna zmagovalka volitev

Datum:

Stranka HDZ s partnerji je po približno dveh tretjinah preštetih glasov z 61 poslanskimi mandati relativna zmagovalka nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem. Neuradni izidi so opolnoči kazali, da sledita levosredinska Narodna koalicijo s 54 poslanci in Most neodvisnih list z 12 poslanci, so objavili hrvaški mediji.

                   

Na četrtem mestu je koalicija Edina opcija, ki jo vodi stranka Živi zid, z osmimi poslanskimi mesti. Istrski demokratski sabor (IDS) in partnerji imajo štiri poslance, stranka Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti s partnerji pa dva.

Predsednik HDZ Andrej Plenković je po relativni zmagi stranke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli pogovore o oblikovanju nove hrvaške vlade s potencialnimi partnerji. Kot kandidat za premierja je izpostavil, da bodo sestavili stabilno vlado s programsko in svetovnonazorsko podobnimi strankami.

V devetem sklicu sabora bo tudi poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) ter nosilec neodvisne liste v posebni 11. volilni enoti za hrvaško diasporo Željko Glasnović. V posebni 12. volilni enoti pa so izbrali osem poslancev nacionalnih manjšin.

Predsednik državne volilne komisije (Dip) Branko Hrvatin je na novinarski konferenci opolnoči predstavil volilne izide po volilnih enotah po preštetih nekaj več kot 66 odstotkih glasov, a je izpostavil, da ne bodo preračunavali odstotkov v poslanske mandate, dokler ne bodo prešteli vseh glasovnic, kar pričakuje v ponedeljek do 15. ure.

Premierski kandidat Narodne koalicije Zoran Milanović je po Hrvatinovi objavi pred svojimi privrženci poudaril, da nedelja “ni bila srečen dan za Hrvaško”. V kratkem nagovoru je dejal, da Hrvaška potrebuje stabilno vlado, potem ko je imela osem mesecev nestabilno.

Za saborsko večino je potrebnih najmanj 76 poslancev v 151-članskem saboru. Predvolilne analize so kazale, da bosta vlado verjetno sestavila HDZ in Most ob podpori nekaterih manjših strank ter vsaj nekaterih od osmih poslancev nacionalnih manjšin.

Nizka volilna udeležba
Kot je poudaril, je treba počakati na končne izide volitev. Dejal je še, da je treba videti tudi odgovornost politikov za dejstvo, da je v nedeljo na volišča prišlo le približno 52 odstotkov volivcev ali skoraj deset odstotkov manj kot na parlamentarnih volitvah novembra lani.

Predsednik Mosta Božo Petrov je v nagovoru pred svojimi privrženci dejal, da imata HDZ in SDP pet dni časa, da sprejmeta njihove predloge za sodelovanje v vladi, med katerimi je tudi razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu. Pozval je tudi mlade, naj se čim bolj množično udeležijo politike.

J.F., ST

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...