Južna Koreja grozi Pjongjangu: “Mesto bomo izbrisali iz zemljevida in ga spremenili v pepel”

Datum:

Režim v Pjongjangu je ta teden izvedel svoj peti in najmočnejši jedrski poizkus doslej. Južna Koreja se je odzvala z grožnjo, da bo Pjongjang spremenila v pepel, Pjongjang pa je grožnje označil kot nesmiselne in smešne.

Iz Seula poročajo, da Južna Koreja načrtuje uničenje glavnega severnokorejskega mesta, če se bodo pojavili kakršnikoli znaki, da bi le ti utegnili izvesti jedrski napad, poroča BBC. Viri iz vojaških vrst so sporočili novičarski agenciji Yonhap da bo vsak del Pyongyanga “popolnoma uničen z balističnimi izstrelki in visoko-eksplozivnimi projektili”.

Severna Koreja je v četrtek, na 68. obletnico ustanovitve države, izvedla svoj peti jedrski poskus. To je bil po navedbah južnokorejskih oblasti najmočnejši jedrski poskus severne sosede doslej. Preizkušali naj bi “jedrsko konico, ki je bila standardizirana za vgradnjo na strateške balistične rakete”.

Južna Koreja se je odzvala z grožnjo, da bo Pjongjang “izbrisala iz zemljevida in mesto spremenila v pepel”. BBC-jev novinar Steve Evans je komentiral, da Južna Koreja tokrat uporablja podobno srhljivo retoriko kot smo jo sicer vajeni od njene severne sosede. Kakor kaže pa navkljub ‘krvavi retoriki’ v Pjongjangu groženj ne jemljejo resno. Označili so jih za “nesmiselne in smešne”.

Smrtonosnih 20 kiloton
Združeni narodi so Severni Koreji prepovedali preizkušanje nuklearne in jedrske tehnologije. Prav tako so Severno Korejo po letu 2006, ko so prvič testirali nuklearne in jedrske tehnologije, že petkrat doletele sankcije ZN.

Ocene eksplozivnega donosa zadnjega udara se razlikujejo. Južno korejska vojska ocenjuje, da je bil le-ta ta težak 10 kiloton, kar pomeni, da je šlo za najmočnejši nuklearni preizkus do sedaj. Drugi strokovnjaki govorijo celo o 20 kilotonah ali celo več. Za primerjavo: atomska bomba, ki so jo ZDA leta 1945 odvrgle nad Hirošimo, je imela moč udara okrog 15 kiloton.

V. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...