Hišni finančnik tajkuna Bojana Petana, mešetar v aferah TEŠ 6, GP Bosna, Zlati procent, Bogdan Pušnik se bori za ekstremne levičarje na protestih

Datum:

Protestniki, predstavljamo vam Bogdana Pušnika, vplivnega borznega posrednika in hišnega finančnika Bojana Petana, Boška Šrota in Uroša Rotnika. Vpleten je tudi v korupcijski škandal TEŠ 6, kjer je predvsem skrbel, da sta z Urošem Rotnikom oprala štiri milijone evrov. V preteklosti pa je pomagal zgraditi Petanov finančni imperij.

Bogdan Pušnik je začutil in se iz tajkunskega finančnika na stara leta spremenil v anarho-socialističnega protestnika s posebnim čutom za  pravično družbo. A resnični strah Pušnika, ki se je v preteklosti znašel v sumljivih poslovnih povezavah z Boškom Šrotom in Bojanom Petanom, je grožnja, da bo svoj protest proti vladi nadaljeval med zaporniškimi celicami.

Njegov mir je končno zmotila obtožnica v primeru 250 milijonskega oškodovanja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Tako se je med obtoženci, po poročanju časnika Večer, znašel tudi Bogdan Pušnik. Isti slovenski mediji so tudi ugotovili, da je Pušnik opravljal vlogo hišnega bančnika bivšega razvpitega direktorja TEŠ 6, Uroša Rotnika. Med drugim je bilo razkrito, da je Rotnik urejal finance preko Pušnikovega luksemburškega sklada Tower.

Rotnik in Pušnik oprala štiri milijone evrov v  250 milijonski korupcijski aferi TEŠ6
Med drugim so na Siolu odkrili, da je Rotnik kupil za 750 tisoč evrov komercialnih zapisov luksemburškega podjetja Towra. Ključno vlogo pa je opravljal prav Pušnik, dolgoletni Rotnikov prijatelj. Sodba upravnega sodišča je razkrila, da je Rotnik Pušniku posodil 670 tisoč evrov.

Bogdana Pušnika so aretirali v aferi TEŠ 6. Sedaj se njegovo ime pojavlja med obtoženci 250 milijonov evrov največje korupcijske afere. (Foto: posnetek zaslona/ Pozareport)

Po poročanju Financ naj bi Rotnik med leti 1996 in 2003 s trgovanjem delnic na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, zaslužil tri milijone evrov. Ves zaslužen denar naj bi predal Pušniku. Omenjena vsota denarja se je pretakala med Rotnikom in podjetji  v lasti Pušnika. Štiri milijone je bila okvirna vrednost posojil, ki jih je Rotnik dal Pušniku, so poročali v Financah. Pred leti je slovensko javnost zasledila javni zapis Pušnika, ki so ga oropali na njegovem domu v Ljubljani. Leta 2014 so ga priprli začasno skupaj s Rotnikom zaradi sumov korupcije v aferi TEŠ 6, a so ga takoj spustili.

Bogdan Pušnik je bil hišni finančnik bivšega direktorja TEŠ Urošu Rotniku (foto: STA)

Bojan Petan in Bogdan Pušnik sta bila zlata partnerja v času slovenske tajkunizacije
Bogdan Pušnik velja za hišnega finančnika tajkuna Bojana Petana. V preteklosti so njune povezave in gradnje njunega imperija v tujini opisovali v seriji člankov na spletnem mediju Portalplus. Med drugim so opisovali  finančne spletke Zlati procent.

Viri, ki so želeli ostati anonimni, so zapisali eno od zanimivih razkritij medijskega imperija Bojana Petana. Sami so se bali, da bi se v primeru razkritja njihovih osebnostih zgodil medijski umor pod vodstvom bivših novinark Dnevnika Suzane Rankov in Vesne Vuković. “Vsak je namreč zatrdil, da pomeni javno razkrinkanje lastniške strukture okoli Zlatega procenta in metod dela Pušnika in Petana medijski masaker do njihovega bridkega konca,” so zapisali eno od zanimivih razkritij medijskega imperija Bojana Petana. Zlati procent pa je le ena afer, ki jo je zakuhal dvojec Petan-Pušnik.

Bogdana Pušnin in Bojan Petan sta sodelovala pri mnogih sumljivih posli v tujini. Pušnik pa je eden izmed stebrov finančnega delovanja iz ozadja Petanovega premoženja. (Foto: Demokracija)

Dvojec je sodeloval tudi pri plenjenju v managerskem podjetju GP Bosna. Osrednjo vlogo je odigrala Pušnikova poslovna izpostava v tujini, luksemburško podjetje Tower. Po besedah avtorjev, je bila GP Bosna med zadnjimi primeri sumljivih tajkunskih poslov Petana in Pušnika z luksemburškim vzvodom, zapišejo avtorji besedila. Njune poti pa so se srečale tudi pri prevzemu Term Čatež, ki predstavlja eno izmed osrednjih gospodarskih subjektov tajkuna Bojana Petana. Posredno pa sta sodelovala pri tihotapljenju cigaret iz Črne gore.

Bogdan Pušnik pomagal pri tajkunskih poslih Boška Šrota
Finance so v preteklosti poročale tudi o poslovnih povezavah med padlim pivovarskim tajkunom Boškom Šrotom in Bogdanom Pušnikom. Po njihovih besedah so preiskovalci, ki so preiskovali sporne posle Boška Šrota, naleteli na delnice Iskre Avtoelektrike, leta 2007 večkrat preprodane prek luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Po trditvah Financ naj bi šlo za podjetje Peria S. A., ki se je prej imenovalo Jobelux S. A. H.

Bogdan Pušnik je pomagal pri finančnih nepravilnosti tudi padlemu pivovarskemu baronu Boško Šrotu. (Foto: STA)

Neuradno je to podjetje vleklo niti tudi v delniških poslih pri privatizaciji Iskre Avtoelektrike, pri čemer so poleg Šrota sodelovali tudi Adrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, Vesna Rosenfeld, Šrotova poslovna sodelavka, ter Bogdan Pušnik, zapišejo v poslovnem časniku Finance. Po podatkih NPU je Peria s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Davčni dolžnik, ki je sodeloval pri plenjenju in sporni aferi SID banka
Bogdan Pušnik se pojavi med drugim v aferi SID banka, eni izmed odločilnih afer, ki je zamajala vladavino nepremagljive Liberalne demokracije Slovenije. Avtor Ivan Vidic je v knjigi Sprenevedanje in bankrot- kdo je s kom v aferi SIB v napovedniku  predstavil, da je osem let po izbruhu afere SIB banka, večina akterjev še zelo aktivnih: Jurij Pogačar, Alenka Žnidaršič Kranjc, Metka Tekavčič, Samo Nučič, Hrvoje Drašković, Nada Klemenčič, Marjan Rekar, Andrej Toš, Janez Grošelj, Bogdan Pušnik, Zvone Taljat, Miro Senica.

Njegovo ime se je pojavilo tudi v bančni aferi Sid banke. (Foto: posnetek zaslona/ Založba Orbis)

V preteklosti pa je tudi Delo poročalo, da je Bogdan Pušnik eden največjih davčnih dolžnikov, ki bo moral državi plačati še več kot štiri in pol milijone evrov. “Tega absurda do konca postopka ne bom komentiral, lahko pa povem, da bom gotovo izrabil vsa pravna sredstva, tudi v tujini, da bom ta denar na koncu dobil nazaj,” je povedal Pušnik za Delo.

Bogdan Pušnik je včasih veljal za prekaljenega borznega mačka, nato pa se je zapletel v več neprijetnih zgodb. Bil je, na primer, del ekipe družbe Luxuris Commodities Mauritius, ki je vlagateljem v njihove finančne produkte obljubljala visoke donose. Končali so v stečaju, vlagatelji pa brez denarja. Opozorila Agencije za trg vrednostnih papirjev o tem, da bi bilo treba biti previden, niso bila dovolj, da bi to preprečili, so poročali v Delu.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...