Hojs ostaja minister: Potrebno je izpolniti zaveze iz koalicijske pogodbe

Datum:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo ostaja na ministrskem položaju, saj mu je Janša kuverto vrnil in kot je pojasnil Hojs, se je tudi sam odločil, da ostane na položaju. Bo pa, kot je še dodal, kuverta z odstopno izjavo v prihodnjih urah raztrgana. Z Janšo sta se sicer danes pogovarjala tudi o tem, kaj vse je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Med drugim je dejal, da so že pripravljene noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Načrtovana je tudi ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi.

Minister Aleš Hojs je po že vloženi interpelaciji premierju konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A premier Janez Janša o odstopu ni obvestil državnega zbora. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je minuli teden Hojs zagovarjal pred DZ. Glavni očitek interpelacije se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona. Zagovorniki razrešitve ministra so opozarjali tudi na nespoštovanje 115. člena ustave, ki govori o prenehanju funkcije ministra z njegovim odstopom.

Ministru preneha funkcija, ko je bil državni zbor obveščen na seji
Kot je danes v izjavi za medije dejal Hojs, pa nihče ni omenjal 112. člena, ki predpisuje, da ministre imenuje in razreši DZ na predlog predsednika vlade. “V vsakem primeru mora to ugotoviti državni zbor. Glede na to, da predsednik vlade tega odstopa ni posredoval v DZ, o tem DZ ni odločal. Po mojem so vse stvari zakonite,” je ocenil. Prav tako odstop ministra jasno določa 261. člen Poslovnika DZ.

Poslovnik DZ o odstopu ministrov jasno določa pogoje za odstop ministra, ki pa v Hojsovem primeru niso bili izpolnjeni.

Z Janšo sta se sicer danes pogovarjala tudi o tem, kaj vse je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Med drugim je dejal, da so že pripravljene noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Načrtovana je tudi ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi, vendar Hojs želi, da se policija sama izjasni, ali takšno podporo Slovenske vojske vojske želi. Omenjeni člen sicer dodeljuje vojakom dodatna pooblastila pri varovanju meje.

Kriminalistično policijo in NPU je potrebno depolitizirati
Na današnjem srečanju pa mu je Janša kuverto vrnil in kot je pojasnil Hojs, se je tudi sam odločil, da ostane na položaju. Bo pa, kot je še dodal, ta kuverta v prihodnjih urah raztrgana. Kljub temu, da notranji minister ostaja na položaju, pa vzroki, zaradi katerih je sprva podal odstopno izjavo, ostajajo. Velik del policije je po njegovih besedah apolitičen, a najpomembnejši del, kot sta kriminalistična policija in Nacionalni preiskovalni urad, “je v veliki meri po mojem treba depolitizirati“. Del odgovornosti, da organi mnogim zadevam ne pridejo do dna, pa je ponovno pripisal tudi tožilstvu in sodstvu.

Hojs je ob tej priložnosti komentiral tudi danes vloženo interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, še poroča STA. Kot je ocenil, to ni ena od interpelacij, kjer bi bil cilj razrešitev posameznega ministra, ampak je cilj zrušiti vlado. Kot je seznanjen, namreč Pivčeva svoje delo na kmetijskem resorju opravlja zelo dobro.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...