Hrastniški bazen zaradi nezadostne vladne pomoči tik pred zaprtjem

Datum:

Stroški ogrevanja hrastniškega regijskega bazena so ogromni, občina pa jih sama oziroma ob nizkem sofinanciranju ne bo mogla prenesti brez pomoči države in Petrola. Po besedah hrastniškega župana Marka Funkla bodo dokončno odločitev o zaprtju bazena sprejeli do 9. marca, do takrat pa bodo iskali rešitve. Funkl pričakuje pomoč tako od države kot Petrola, s katerim imajo pogodbo o javno zasebnem partnerstvu.

“Z ministrstva, ki je pristojno za subvencioniranje vstopnic za šolo plavanja šolskih otrok, nismo prejeli niti odgovora,” je povedal župan Marko Funkl in v izjavi za Kum24 povedal, da je sofinanciranje ob tako enormnih stroških ogrevanja izredno nizko, Golobova vlada pa na njegove prošnje in vprašanja ni odzivna. Hrastniški bazen je regijski bazen, in če se ta zapre bo, brez njega ostalo več kot 7 tisoč otrok.

Da je znesek ogrevanja ogromen in da bi ga občina Hrastnik težko prenesla sploh ob izredno nizkem sofinanciranju, je za lokalne medije zaskrbljeno povedal župan Marko Funkl, ki je izpostavil, da se v omenjenem regijskem bazenu kopajo otroci iz Zagorja, Trbovelj, Hrastnika in Sevnice. Prepričan je, da je ohranjanje lokalne športne infrastrukture, ki je še kako pomembna za Hrastnik, nekaj, kar država mora podpreti. Funkl je še nedavno dejal, da bi ministrstvo tukaj moralo priskočiti na pomoč, sploh ker so stroški ogrevanja tako naraslo, da jih sami ne morejo pokriti. Ob novici o morebitnem zaprtju bazena se je odzval tudi eden od uporabnikov Twitterja, ki je zapisal: Ali bodo v Hrastniku zaradi enormnih cen daljinskega ogrevanja primorani zapreti bazen in bo 7000 otrok ostalo brez njega?” Ja! In škoda, ker ga še niso. Zasavje je z 80 %+ izvolilo svobodo in naj namesto plavanja raje plešejo. #chachacha”. Glede na dejstvo, da so ljudje izvolili vlado, ki bi jim morala zdaj priskočiti na pomoč, a jim je ta zdaj obrnila hrbet, so uporabnikove besede še kako na mestu.

https://twitter.com/hrastelj/status/1628110281418080306?s=20

11.190,48 evrov za stroške ogrevanja v mesecu januarju
Januarska položnica za ogrevanje bazena je namreč znašala 11.190,48 evrov. Na občinskem svetu so se dogovorili, da bodo dokončno odločitev za zaprtje bazena sprejeli do 9. marca, do takrat pa bodo iskali rešitve. Poleg države in občine pa računajo tudi na pomoč Petrola. Upravi Petrola je Funkl namreč povedal, da pričakuje skupno iskanje rešitve, ker so s slabo pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu v času krize prevalili vse breme na občino in ravno na podlagi te pogodbe zdaj pričakujejo pomoč in skupno iskanje rešitev.

Ob zaprtju bi brez bazena ostalo več kot 7 tisoč otrok
Občina Hrastnik pa ni edina, ki je pritisnila na ministrstvo, skupaj so stopili tudi vsi ostali župani slovenskih občin, ki imajo v svoji domeni bazene. Hrastniški župan je ob tem opozoril, da je regulacija izpustila javne zavode s športno in kulturno infrastrukturo in ves ta strošek prevalila na breme občin (izpustili so tudi glasbene šole, muzeje in druge kulturne ustanove ter društva). Funkl se je obrnil na energetsko ministrstvo, ki ga je odslovilo, češ, da naj išče pomoč na drugih ministrstvih, ko pa se je ta obrnil na ministrstvo, pristojno za subvencioniranje vstopnic za šolo plavanja šolskih otrok, pa niso prejeli niti odgovora.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...