Hrvaška nogometna reprezentanca odločno: Ne bomo pokleknili v čast organizaciji BLM!

Datum:

Potem ko je sosednja Madžarska pokazala pokončno držo in v nedavni prijateljski tekmi proti Irski ni pokleknila v čast huliganskega gibanja “Črna življenja štejejo” (BLM), se temu zgledu v luči Evropskega prvenstva v nogometu pridružuje tudi Hrvaška. Hrvati so namreč jasno in glasno poudarili, da ne mislijo klečati na tekmah prvenstva, kot to sicer v zadnjem letu na tekmah počnejo številne zahodne nogometne reprezentance.

Nogometaši hrvaške nogometne reprezentance so poudarili, da na uvodni tekmi z Anglijo, ki je na sporedu v nedeljo, zagotovo ne bodo pokleknili. Utemeljitev hrvaške federacije je enaka madžarskemu stališču, ki opozarja na pravila Evropske nogometne zveze (Uefa), ki igralcem med drugim določajo, da na igrišču ne smejo izražati političnega prepričanja.

Angleži bodo klečali
V Angliji je običajna praksa, da igralci pred tekmami pokleknejo in vodijo kampanjo za kontroverzno politično gibanje Black Lives Matter. Člani angleške reprezentance so enako storili na pripravljalnih tekmah z Avstrijo in Romunijo. Čeprav so se navijači odzvali z negodovanjem, igralci nameravajo poklekniti tudi med tekmami evropskega prvenstva.

Na tiskovni konferenci pred evropskim prvenstvom tiskovni predstavnik hrvaške reprezentance Tomislav Pacak ni želel odgovoriti na vprašanje, povezano s klečanjem, a hrvaški novinarji so povedali, da je odločitev, da ne bodo klečali, sprejela zveza, ker klečanje ni del protokola Uefe, ta namreč nasprotuje politično motiviranim manifestacijam v športu, poroča Remix News.

Na začetku tega tedna je Madžarska nogometna zveza (MLSZ) pred ogrevalno tekmo z Irsko prav tako podobno pojasnila, zakaj člani reprezentance niso želeli poklekniti v čast gibanju BLM. “Pravila Uefe in Fife ne dovoljujejo politizacije na igrišču in stadionu, česar MLSZ ne samo sprejema, ampak se s tem tudi strinja,” so med drugim pojasnili v izjavi za javnost.

https://twitter.com/Based_Finland/status/1402550340172517376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1402550340172517376%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fsvet%2Fvideo-se-ena-soseda-stoji-pokoncno-madzarska-nogometna-reprezentanca-ni-pokleknila-v-cast-organizaciji-blm%2F

Več kot očitno je, da politikanstvo vedno bolj prodira tudi v šport. Klečanje in sedenje med himno je nespoštljivo početje, ki izvira iz Amerike. Ta cirkus se je začel leta 2016, ko je igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick med igranjem ameriške himne sedel na klopi in ni stal, kot bi se spodobilo. Ko se je nanj usul plaz kritik, se je izgovarjal, da je bil to način njegovega  protesta proti policijskemu nasilju nad črnci.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...