Hrvaška predsednica Plenkoviću podelila mandat za sestavo nove hrvaške vlade

Datum:

Predsednica Republike Hrvaške, Kolinda Grabar Kitarović, je predsedniku HDZ, Andreju Plenkoviću, vročila mandat za sestavo 14. hrvaške vlade. Ta je poleg reforme gospodarstva obljubil, da bo Hrvaška v naslednjem mandatu postala moderna evropska država, kjer se bo spoštovalo človekove pravice, pravno varnost in predvidljivost.

Predsednica Republike Hrvaške, Kolinda Grabar Kitarović, je pri vročevanju mandata za sestavljanje nove vlade dejala, da si vsi želijo, da bi bila nova vlada stabilna, konstruktivna in učinkovita. Novi mandatar Andrej Plenković pa je sporočil, da bodo prioritete nove vlade “prihodnost, gospodarstvo, nova delovna mesta ter demografska obnova Hrvaške”.

Hrvaška predsednica je mandat za sestavo 14. hrvaške vlade vročila po njunem razgovoru na Pantovčaku, kjer ji je dokazal, da uživa zaupanje večine izvoljenih poslancev v hrvaškem saboru. Plenković je tako dobil podporo stranke Most, predstavnikov nacionalnih manjšin, Hrvaške kmečke stranke, poslanca iz bodočega kluba reformistov ter stranke Milana Bandića.

Vlagali bodo v generatorje rasti
Poleg reševanja slabe gospodarske situacije je Plenković opozoril tudi na resne probleme, ki čakajo celo Evropo in potrebujejo močan angažma vseh hrvaških institucij. Kot poroča Večernji list, bo program nove vlade usmerjen na izdelavo proračuna za leto 2017 ter na predstavitev celovite davčne reforme.

“Vlagali bomo v generatorje rasti – od kmetijstva, industrije, turizma in drugih aktivnosti – kot tudi v krepitev institucij hrvaške države. Pravna in davčna varnost ter predvidljivost so ključne za naše gospodarske subjekte in tuje vlagatelje,” je dodal. Prav tako je obljubil, da se bo z vsemi političnimi partnerji pogovarjal v dobre, strpne in vključujoče družbe, preprečeval delitve ter kreiral ozračje, ki je nujno za urejeno članico EU in zveze NATO.

Za moderno državo, kjer se bodo spoštovale človekove pravice
“Vse ključne nacionalne naloge smo ustvarili v prvih 25 letih, sedaj pa je pred nami, da Hrvaška postane moderna evropska država, v kateri se bodo vsi naši državljani počutili udobno in kjer se bodo spoštovale človekove pravice ter pravice manjšin,” je v svojem govoru napovedal mandatar in pojasnil, da je ravno zaradi teh razlogov vključil tudi predstavnike manjšin v prihodnjo vlado. Napovedal je tudi več žensk v ministrski sestavi.

Glavni tajnik HDZ, Gordan Jandroković, je napovedal, da bo v petek konstitutivna seja parlamenta, na kateri bodo izvolili predsednika parlamenta, novi predsednik vlade in ministri pa bodo potrjeni v začetku naslednjega tedna.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...