Rusija prestavlja raketni sistem v osrčje Evrope – je Slovenija varna?

Datum:

Poljsko in pribaltiške države skrbijo trenutni manevri ruske vojske na območju Kaliningrada, kjer so oblasti največje države sveta nazadnje namestile raketni sistem, katerega izstrelki lahko dosežejo večino krajev na Poljskem. Poljsko obenem skrbijo tudi dobri odnosi z Belorusijo. 

Iz Kaliningrada – majhne ruske enklave, za katero je znano, da ni ozemeljsko povezana s preostalim delom Rusije, prihajajo vesti, da so ruske oblasti tam namestile sistem za balistične rakete. Po navedbah ruske strani gre za rutinske manevre. Poljsko pa zadnje čase skrbijo tudi dobri odnosi z Belorusijo, navaja tvn24. Ob navedenem pa se pojavlja vprašanje, kako učinkovita je slovenska vojska.

Foto: epa, fotografija je simbolična
Foto: epa, fotografija je simbolična

Pribaltiške države trepetajo zaradi “ruskega renčanja”   
Iskander-M je raketni sistem, katerega izstrelki imajo doseg od 500 do 700 km. Po navedbah ruske strani gre pri nameščanju tovrstnega sistema na območju Kaliningrada za rutinske manevre, povezane z urjenjem ruskih vojaških sil, vendar pa so pribaltiške države zaradi tovrstnih potez že izrazile zaskrbljenost.

Tudi Poljska razburjena zaradi ruskih potez
Na Poljskem menijo, da je tovrstno ravnanje povsem v nesorazmerju s tem, kar v regiji počne zveza NATO, ter dodajajo, da tako na poljski strani kot tudi v pribaltiških državah ne obstajajo nikakršne agresivne namere glede Rusije. Prav zato ne vidijo potrebe po razmestitvi orožja omenjenega tipa, katerega izstrelki lahko dosežejo večino krajev na Poljskem.

Poljsko skrbijo tudi odnosi z Belorusijo
Pred 25 leti sta Poljska in Belorusija podpisali deklaracijo o dobrih medsosedskih odnosih. Ob tej priložnosti sta se sestala ministra za zunanje zadeve obeh držav. Ob srečanju v Varšavi je poljska stran izrazila upanje, da se bodo dobri odnosi med državama nadaljevali tudi v prihodnosti. Poljska stran je ob tem tudi poudarila, da so bili navkljub občasnim težavam na tem področju prebivalci obeh držav vedno v prijateljskih odnosih. Omenjena deklaracija naj bi med drugim govorila tudi o tem, da se ena od držav ne sme vmešavati v notranje zadeve druge, poroča tvn24. Znano je namreč, da je nedavno beloruski predsednik že opozarjal na vojaški pakt Rusije in Belorusije v primeru vojne z NATOM.

Belorusija in Rusija imata konkreten načrt v primeru vojne z NATOM
Lukašenko je pred časom poudaril, da njuni vojski med seboj tesno sodelujeta in da gre za zelo konkreten načrt, v okviru katerega bi osrednjo vlogo na zahodnem obrobju zavezništva igrala prav beloruska vojska, Rusija pa bi svojo manjšo zaveznico podprla z vojaki, pa tudi z dostavo letal in helikopterjev, vendar pa Lukašenko zavrača možnost postavitve ruske vojaške letalske baze na beloruskih tleh.

Kako pripravljena je na vojno slovenska vojska?
Ob tem pa se je vredno ozreti tudi k nam. V slovenski javnosti se že dlje časa pojavljajo navedbe, da naša vojska ni sposobna braniti lastne države. “Glavni problem slovenske vojske ni pomanjkanje finančnih sredstev, temveč odnos titoistične levice do nje od osamosvojitve naprej,” navaja Demokracija ter dodaja, da je nekdanja komunistična oblast že ob slovenskem osamosvajanju poskrbela za razorožitev teritorialne obrambe. To je takratna oblast uredila v sodelovanju z jugoslovansko vojsko. Ob tem se je vredno vprašati, ali so tedanji politični akterji do naše vojske spremenili svoj odnos? Smo dovolj varni?

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...