Hrvaški poslanec pozval k samozaščiti državljanov pred migranti

Datum:

“Saj veste, kaj je samozaščita, varnost vsakega občana mesta Sinj, v tem trenutku bom organiziral samozaščito, ker očitno drugače ne gre. Zame je pomembnejši en sam otrok ali moški, kot vse te bruseljske združbe, ki so nas spravile v negotovost,” je izjavil poslanec hrvaške stranke Most Miro Bulj.

Evropska politika je te dni v znamenju migracij in strahu pred terorizmom. Nič drugače ni na Hrvaškem. Sklep odbora DZ za ustavo, poslovnik in politični sistem, da poročilo ministrstva za notranje zadeve (MUP) o nezakonitih migracijah ne bo uvrščeno v obravnavo plenarne seje, ker poslovnik ni bil spoštovani povzročil petkov prepir med opozicijo in vladajočo stranko.

Predstavniki Mosta in hrvaških suverenistov so ponovili, da se vladajoča večina namenoma izogiba razpravi o nezakonitih migracijah, da zlorablja komisijo za ustavo ter da sta za to odgovorna premier Andrej Plenković in notranji minister Davor Božinović in da se vladajoča večina ničemur ne izogiba, ampak le spoštuje proceduro.

“Medtem ko teroristi vstopajo na Hrvaško, Slovenija, Italija in Madžarska pa blokirajo meje, puščate ljudi nezaščitene, medtem ko se spomnite, da je treba nekaj narediti glede varnosti naših državljanov,” je vprašal Miro Bulj (Most).

“Nerazumljivo je, da krivdo za krizo, ki je globalna, prelagate na Hrvaško,” je odvrnil predsednik DZ Gordan Jandroković. Predstavnike Mosta je pozval, naj jih nehajo nadlegovati s stališči, za katera nimajo podpore.

Sinišo Hajdaša Dončića (SDP), predsednika odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost, ki je sprejel sklep o uvrstitvi poročila o migracijah na plenarno sejo, je pozval, naj skliče novo sejo in pošlje predlog, ki bo je v skladu s poslovnikom DZ, zato da bo uvrščen na dnevni red.

“Zavračam namerno plasirane teze, da se HDZ in vladajoča večina izogiba plenarni razpravi o vprašanju migracij in schengna, to razpravo si želimo in tudi jaz osebno si to razpravo želim, a mora biti v skladu s poslovnikom,” je poudaril Jandroković.

Hrvoje Zekanović (HDS) je sklenil, da Most želi žico in vojsko med Metkovićem, Imotskim, Vrgorcem in na drugi strani Posušjem, Ljubuškim in Grudom.

Katarina Peović (RF) je obsodila sovražni govor predstavnika Bulja, ki je migrante označil za teroriste. Niso vsi migranti teroristi, so pa v zadnjih letih vsi teroristi ilegalni migranti, je Raspudić odgovoril predstavniku RF.

Odločeni, da organizirajo samozaščito
Nikola Grmoja
(Most) je dejal, da tisti, ki nezakonito prehajajo mejo, delajo prekršek in prihajajo iz kultur, kjer so teroristična dejanja odobravana, in da se moramo tega zavedati. Sovražni govor in ksenofobne izjave sta obsodila tudi Sandra Benčić (Možemo) in Peđa Grbin (SDP). Postavljanje znaka enakosti med migranti in teroristi je popolnoma nesprejemljivo, je poudaril Grbin.

Krajana Mostov Grmoja in Bulj sta pozneje imela posvet v DZ, kjer je Bulj med drugim napovedal “organizacijo samozaščite državljanov pred migranti”. “Saj veste, kaj je samozaščita, varnost vsakega občana mesta Sinj, v tem trenutku bom organiziral samozaščito, ker očitno drugače ne gre. Zame je pomembnejši en sam otrok ali moški, kot vse te bruseljske združbe, ki so nas spravile v negotovost,” je dejal Bulj, na kar so ga novinarji vprašali, ali govori o orožju. “Govorim o samozaščiti, kako se bomo zaščitili, pa se bo vedelo. Tudi v 90. letih smo se znali zaščititi,” je odgovoril Bulj

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...