Hrvati zadovoljni z odločitvijo Evropske komisije glede sporočila slovenski vladi o nameravani tožbi proti Hrvaški

Datum:

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je danes izjavil, da je bila odločitev Evropske komisije v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški pričakovana. Kot je ocenil, gre za “zelo jasno sporočilo slovenski strani”, da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.

                   

Evropska komisija je danes potrdila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, so sporočili iz Bruslja.

“Pričakovali smo takšno odločitev. Sledi tistemu, kar smo govorili, da gre za dvostransko vprašanje. Potem ko je Slovenija kompromitirala arbitražni sporazum, smo predlagali, da bi znova začeli dvostranske pogovore,” je v odzivu poudaril Jandroković v oddaji hrvaškega radia. “Mislim, da je to bilo zelo jasno sporočilo slovenski strani, da je treba rešitev vprašanja meje med Hrvaško in Slovenijo iskati v dvostranskih pogajanjih,” je še povedal Jandroković, ki je tudi generalni sekretar vladajoče HDZ in eden najtesnejših sodelavcev hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Gordan Jandroković (Foto: epa)

Premier Miro Cerar je po odločitvi Evropske komisije danes napovedal, da bo vlada odločitev za vložitev tožbe sprejela v četrtek in da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Pasivnost komisije je označil za “prevlado politike nad pravom” in za “nevaren presedan za prihodnost EU”.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...