Hude obtožbe: Župan izbira najdražje, kriteriji razpisa pripravljeni za izbranega ponudnika

Datum:

Tako pravijo v podjetju Xenon forte d.o.o., ki na razpisu zaradi neustreznih tehničnih pogojev multifunkcijskih naprav ni bilo izbrano. Župan je za svoj urad preko javnega naročila najel multifunkcijske naprave v vrednosti skoraj 310 tisoč evrov. Gorazd Gornjec, direktor podjetja Copia biro d.o.o., pa pravi, da je bil celoten postopek neobičajen.

Spomnimo: Po javnem naročilu za najem multifunkcijskih naprav je bilo izmed petih kandidatov izbrano podjetje Biroprodaja d.o.o. iz Murske Sobote, ki je bilo med ponudniki tudi najdražje.

Ponudnik Cena v EUR z 22 % DDV
XENON FORTE d.o.o. 4.912,98
COPIA BIRO d.o.o. 109.440,00
KONICA MINOLTA SLOVENIJA d.o.o. 164.160,00
BIROTEHNA d.o.o. 254.376,00
BIROPRODAJA d.o.o. 309.810,82

Podjetje Xenon forte d.o.o. je bilo na razpisu nenavadno ugoden ponudnik, pri čemer pa je prišlo do zmote v interpretaciji ponudbe. Ciril Krašovec, direktor podjetja Xenon forte d.o.o., pojasnjuje: “Xenon forte je kot ponudnik pripravil dokumentacijo za razpis, in sicer za navedeno količino s stroški na mesečni osnovi. Vsi ostali ponudniki so oddali ponudbo s ceno za 3 leta. Da bi bili podatki primerljivi, bi bilo potrebno našo ponujeno ceno pomnožiti s 36.”

Krašovec pravi, da so naročnika o možni napačni interpretaciji cene obvestili z dopisom ob podaljšanju veljavnosti ponudbe: “Odločevalec se nas ni odločil pozvati k pojasnilu, ker (navajam) ‘vsled navedenemu naročnik ni preverjal neobičajne nizke cene, saj primernosti ponudbe v nobenem primeru ni bilo mogoče sanirati …'” V podjetju še dodajajo, da “je iz rezultatov možno razbrati, da so bili tehnični kriteriji pripravljeni za znanega ponudnika in so na ta način ostale ponudnike izključili.”

Gorazd Gornjec, direktor podjetja Copia biro d.o.o., izbor ponudnika komentira takole: »Celoten postopek je bil neobičajen. Že od določitve tehničnih pogojev do tega, da smo na odločitev čakali več kot 3 mesece, kar je za tovrstne razpise neobičajno dolgo. V več kot dvajsetih letih nisem naletel na podoben primer. Tudi to, da je bil izbran najdražji ponudnik, ker noben od ostalih ni ustrezal razpisnim pogojem, je milo rečeno neobičajno. Razlogi so predvsem v porabi energije, kar je smešno. Vse naprave imajo certifikat energy star, kar pomeni da so varčne in okolju prijazne. Če pa Mestna občina Maribor misli, da bo prihranila 40.000 € letno pri porabi energije, pa … jim želim veliko sreče pri tem projektu.«

Mestna občina Maribor odgovarja: “Postopek javnega naročila multifunkcijskih naprav še ni pravnomočno zaključen, zato kot naročnik žal ne moremo komentirati navedb ponudnikov v medijih. Prispelo je pet ponudb, ki so bile pisno predane v pregled komisiji za izvedbo javnega naročanja. Žal je samo najvišja izmed petih ponudb ustrezala tehničnim zahtevam skupaj z zahtevami za reference. Izbrana ponudba je nižja od ocenjene vrednosti naročila in zagotavlja bistveno nižje stroške tiskanja, kot smo jih imeli do sedaj.”

 

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...