Makedonska policija več ur mukotrpno zasliševala kolumnista Demokracije, ker je objavil zvočne posnetke, ki razkrivajo velik korupcijski škandal socialistične vlade

Datum:

Preiskovalni novinar Ljupčo Zlatev je javnost obvestil, da ga je policija povabila na zaslišanje zaradi njegovega poročanja o velikem korupcijskem škandalu, ki je prizadel D. Raskovskega, generalnega sekretarja vlade Zorana Zaeva. Zlatev, ki je sicer tudi zunanji kolumnist tednika Demokracija in je bil nekajkrat gost na Nova24TV, kjer je gledalkam in gledalcem obelodanil politično situacijo v Makedoniji, kjer trenutno socialisti, ki so na oblast prišli po več kot desetletju, poskušajo obračunati z vidnimi predstavniki zdaj največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, medtem ko so za bivšim premierjem Nikolo Gruevskim razpisali tiralico (da si je moral ta na Madžarskem poiskati zatočišče in prijatelja Viktorja Orbana zaprositi za politični azil), je sicer v Makedoniji lastnik spletne strani Lider, enega vodilnih opozicijskih medijev v državi. Nanj se v zadnjem času poskušajo spravljati tudi v imenu t. i. bitke proti sovražnemu govoru. Kako ga uspešno preganjati, se je prejšnji teden na Fakulteti za družbene vede poučevala žena novega makedonskega socialističnega predsednika.

                   

Ljupčo Zlatev je objavil zvočni posnetek sestanka, na katerem se je Raskovski pogovarjal o nabavi opreme za kontrolo zračnega prometa v vrednosti več kot 7 milijonov evrov z uporabo posojila EBRD. Posnetek je vzbudil resne sume o korupciji. “Toda namesto, da bi policija zasledovala in zaslišala storilce kaznivih dejanj, zaslišuje tiste, ki so kaznivo dejanje razkrili,” je povedal Zlatev, ki je o tem obvestil javnost in izjavil: “NE BODO ME UTIŠALI!”

Kot smo na spletnem portalu Nova24TV ta teden že poročali, Makedonija v zadnjem času po spremembi imena drvi v propad, država se pod vodstvom socialistične vlade Zorana Zaeva namreč vse bolj utaplja zaradi vseprisotne korupcije in klientelizma. S spremembo imena v Severno Makedonijo naj bi si zagotovili pot do članstva v zvezi Nato in v Evropski uniji, ukrep pa so hvalili številni levičarski politiki. Dobra novica ni bila niti izvolitev Steva Pendarovskega iz vrst socialistične stranke SDSM na položaj predsednika republike, ki ga je zasedel 12. maja letos.

Zlatev je dobro obveščen, saj ima tesne stike z nekdanji makedonskim premierjem na begu, Nikolo Gruevskim. (Foto: Demokracija)

Slovenski Socialni demokrati pomagali koruptivnega Zaeva postaviti na oblast
Zoran Zaev ima v Sloveniji močno podporo v bratski stranki SD, ki je že v času vlade Nikole Gruevskega ves čas rušila demokratično izvoljeno oblast, v makedonske notranje zadeve so se poskušali vmešavati tako Tanja Fajon kot tudi Ivo Vajgl in Samuel Žbogar. Prav na ideološko skrajno levo usmerjeni Fakulteti za družbene vede v Ljubljani so v preteklem tednu gostili Elizabeto Gjorgievsko, da bi se dodatno podučila o cenzuriranju in omejevanju svobode izražanja.

Kot so se pohvalili na FDV, je Gjorgievska izrazila navdušenje nad več projekti za preganjanje sovražnega govora, po njenem mnenju so namreč teme, kot so medvrstniško nasilje na spletu, spolne zlorabe otrok ter tudi sovražni govor in lažne novice, teme, ki jih je potrebno kontinuirano in še bolj učinkovito naslavljati, zato se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev podobnih projektov v Republiki Severni Makedoniji.

Zlatev v stiku z Gruevskim, za katerim je razpisana mednarodna tiralica
Ljupčo Zlatev je sicer tarča makedonskih oblasti tudi zaradi svoje dobre obveščenosti, ker je v stalnem stiku z bivšim predsednikom vlade Gruevskim. Nanj so se v zadnjega pol leta že spravili z davčnimi inšpektorji in poskušali ugotoviti nepravilnosti v njegovem medijskem podjetju. Najavili so se za naslednji dan, zato je moral letos spomladi na hitro prekiniti svoj poslovni obisk v Sloveniji in se nemudoma vrniti v Makedonijo. Zdaj se je moral na policiji znova zagovarjati, kako je prišel do zaupnih tonskih posnetkov, a po naših informacijah svojih virov ni želel razkriti.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...